Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Brieven Daniel van der Meulen

U kunt de brieven van Daniël van der Meulen doorzoeken middels het vrije zoekveld in de rechterkolom.

Daniël van der Meulen (Antwerpen 1554 - Leiden 1600) was diplomaat en koopman. Mede dankzij zijn huwelijk met Hester della Faille in 1584, die uit een zeer rijke Antwerpse koopmansfamilie afkomstig was, kreeg Van der Meulen de kans om uit te groeien tot een internationale handelaar. Ook andere gebeurtenissen zorgden ervoor dat Van der Meulen vele internationale contacten verwierf.

In 1584 werd Van der Meulen door de Staten van Brabant als afgevaardigde van de Staten-Generaal naar het opstandige Noorden gezonden en zorgde de val van Antwerpen in 1585 ervoor dat Van der Meulen en zijn compagnons genoodzaakt waren om hun koopmansbedrijf naar Bremen te verplaatsen. Na zes jaar zich voornamelijk op de Duitse markt te hebben gericht in Bremen, verhuisde Van der Meulen in 1591 met zijn bedrijf naar Leiden. Hier breidde hij zijn handelsactiviteiten uit naar het Middellandse Zeegebied en woonde hij tot aan zijn dood (door de pest) aan het Rapenburg.

De brievencollectie, welke voornamelijk in het Nederlands is geschreven, betreft (internationale) briefwisselingen van de firma Van der Meulen en van Daniël persoonlijk en beslaat de periode van 1584 en 1600. Het geeft een mooi beeld van het politieke, culturele en economische leven aan het eind van de 16e eeuw.

N.B.: Het gehele gedigitaliseerde archief van Daniël van der Meulen is te doorzoeken met behulp van de archiefinventaris.

Help
kaart