Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Expositie

Kunst om door heen te kijken

Jilleba, glashandel & glas in lood, bestond 80 jaar in 2018. Het Leidse familiebedrijf levert door heel Nederland prachtige kunstwerken. De kleurige glas-in-lood ramen zijn te zien bij bedrijven, woonhuizen, cafés en kerken. Ook in Leiden. Denk maar eens aan de Hooglandse kerk, het voormalige gebouw van het Leidsch Dagblad of Café l’Esperance. Ter gelegenheid van 80 jaar Jilleba was er een mini-expositie bij Erfgoed Leiden.

In 2017 droeg de familie het complete archief over aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Een uniek archief met zo’n duizend werktekeningen voor glasramen op ware grootte. Het archief en tekeningen zijn gedigitaliseerd en nu online (selecteer de rubriek tekeningen) te bekijken.

Zoals de ontwerptekeningen voor glas-in-lood ramen voor een kerk in Amsterdam. NB downloaden kan langer duren ivm zware bestanden.

 
 Glas-in-lood, gemaakt in 1984, te zien in Café l'Esperance

Expositie
Ter gelegenheid van het jubileum en de overdracht was een mini-expositie met bijzondere archiefstukken en ontwerpen, zoals 4 ontwerpen gemaakt door kunstenaars op ware grootte, te zien.

De samenstellers van de mini-expositie samen met de heren Jilleba.

kaart