Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Pilgrim Archives

Aan het begin van de 17e voerde Koningin Elisabeth van Engeland een streng beleid ten opzichte van iedereen die zich wilde afscheiden van de Anglicaanse staatskerk. Om te ontkomen aan deze vervolgingen, besloten veel van deze 'seperatisten' naar Nederland te vluchten. Leiden was één van de steden waar veel vluchtelingen naar toe kwamen en een aantal van deze 'Leidse' vluchtelingen zou een essentiële rol gaan spelen in de oprichting van de Verenigde Staten van Amerika.

De Pilgrim Archives zijn de Leidse archieven van de vluchtelingen die na ruim elf jaar in Leiden te hebben gewoond, besloten om naar het 'nieuwe land' Amerika te verhuizen om daar een eigen gemeenschap met zelfbestuur te stichten. Deze kolonie, Plimoth Plantation, wordt tot op de dag van vandaag nog gezien als één van de mijlpalen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De groep Leidse vluchtelingen worden nu de Pilgrim of Founding Fathers van de V.S. genoemd en worden gezien als zeer belangrijke personen in de ontstaansgeschiedenis van het land.

Vanwege het belang van deze archieven voor de Leidenaren en Amerikanen, was er vraag naar een eigen website voor deze archieven. De website vertelt u het verhaal van de Pilgrim Fathers in Leiden, u kunt zoeken door de originele documenten van de Pilgrim Fathers uit de tijd dat zij in Leiden woonden en leefden en u vindt de informatie over de expositie, die op dit moment in de Pieterskerk in Leiden te bewonderen is.

NB: De website is tijdelijk offline in verband met onderhoud 

 

Naar de website van de Pilgrim Archives

kaart