Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Reconstructie geboortehuis Rembrandt toegelicht

De reconstructie is gebaseerd op historische bronnen, kaarten, bouwhistorisch- en archeologisch onderzoek in de stad. Een grote, maar heel interessante klus. In vijf afleveringen leest u meer over het onderzoek naar de locatie, de vormgeving en het interieur.

#1 Deze aflevering gaat over de reconstructie van zijn woonomgeving. Het huis zelf is verdwenen en de omgeving is sinds Rembrandts geboorte sterk veranderd.

#2 Deze toelichting gaat over het bouwen in de tijd van Rembrandt en hoe het huis er uit kan hebben gezien op basis van bouwhistorisch- en archiefonderzoek. Historische bronnen plus onderzoek in het Leiden van nu zijn gebruikt om het huis zo getrouw mogelijk te reconstrueren. 

#3 De inrichting en het interieur van het huis. Er zijn geen afbeeldingen van het interieur beschikbaar. De basis voor de reconstructie is bouwhistorische onderzoek in Leiden, vergelijkbare interieurs uit de 17e eeuw en historische schilderingen en prenten. Lees meer over de inrichting in dit artikel

#4 is een gedetailleerde bijdrage aan de jarenlange discussie over de locatie. Een frisse blik vanuit de historische ruimtelijkheid op de archiefbronnen leidde namelijk tot nieuwe inzichten. De huidige gedenksteen zit op de foute plek, maar wat is dan de juiste? In deze toelichting leest u het uitgebreide verslag over de speurtocht naar de juiste locatie.

# 5 De constructie en vorm van geboortehuis van Rembrandt.  Het huis aan de Weddesteeg bestond uit twee dwarshuizen met een diepe aanbouw. Hoe kwamen we tot deze vorm? Lees meer hierover in dit artikel.

kaart