Deze zegel werd gebruikt door de stad Leiden, tussen 1393 en 1576. In het midden is de beschermheilige van de stad afgebeeld, Petrus. Hij is herkenbaar aan zijn kruisstaf, sleutel, en de pauselijke tiara op zijn hoofd. Onderaan pronkt het stadswapen van Leiden: twee gekruiste sleutels die aan weerszijden worden geflankeerd door een liggende leeuw. Op de parelranden is het omschrift te lezen: SIGILLUM COTIDIABNUM OPIDI LEIDENCIS. De stempel waarmee deze afdruk is gemaakt, wordt bewaard in museum De Lakenhal.
Zegels als deze werden gebruikt ter bevestiging van officiële handelingen. Dergelijke gebeurtenissen, zoals de verkoop van onroerend goed, gebeurden ten overstaande van twee schepenen. Beide bevestigden ze hun persoonlijk zegel, meestal in (bijen)was, aan het charter. Daarmee kreeg het rechtskracht. Zegels waren dus een soort handtekeningen van de betrokken schepenen. Op het waarborg in het omschrift aangegeven wie hij was: meestal door de letter ‘S’ (voor sigillum: zegel), gevolgd door de naam van de betrokken persoon.
Steden waren eveneens in staat om bepaalde akten te bekrachtigen met het grootzegel, geheimzegel of zegel ter zake, afhankelijk van de gelegenheid. Het grootzegel werd in de meest belangrijke zaken gebruikt, bijvoorbeeld bij overeenkomsten met andere steden. Het zegel ter zaken vinden we meer terug in bronnen als mitter stede zeghele die wij dagelijcx gebruyken, het dagelijks gebruikte zegel.