Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Expositie

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken exposeert tot eind september het regionale KunstenaarsCollectief KuCo. KuCo werkte mee aan het "Famillement". Dit landelijke genealogie-evenement werd in 2014 door Erfgoed Leiden in Leiden georganiseerd. Famillement en erfgoed vormden de inspiratiebron voor de kunstwerken die nu getoond worden.

Familie
Op deze bijzondere expositie zijn zowel persoonlijke gegevens van diverse kunstenaars te zien over hun familie, zoals de informatie over de Joodse familie van Hanneke Porcelijn en de informatie over de generaties van de familie Huguenin,
als kunstwerken, die zijn geïnspireerd op familie en erfgoed.

De “boeken” van Thea Heikens zijn pitfire gebakken en fungeren als een soort opberg box. Het "boek" met de titel "huis van mijn vader" bevat informatie over haar vaders oude houten huis uit 1904 dat in Limburg staat. Het "boek" met de titel "brieven aan mijn vader" bevat een deel van de originele brieven die de kunstenares in de jaren 1980 tot 1990 schreef aan haar vader tijdens haar tienjarig durende zeiltocht.

Het aquarel dat Corry Arendse tijdens het famillement in de Hooglandse kerk heeft gemaakt van een prachtige klassieke doopjurk, is samen met het origineel dat al vele generaties door haar familie wordt gebruikt, eveneens te bewonderen.

Ook het schilderij van Jacques van Kampen dat hij tijdens het famillement is begonnen te schilderen, is te zien. Het hangt aan de wand achter de receptie.

Gedicht
Ook de dorpsdichter van Lisse, KuCo lid Alida van Leeuwen, liet zich inspireren:

Tijd is geschiedenis.
Geschiedenis is erfgoed.
Erfgoed dat zijn wij.
Wij bepalen de tijd.
Tijd is een vastgestelde ervaring.
Ervaring wordt omgezet in kunst.
Kunst is niet altijd voor altijd.
Altijd is al voor tijd.

Twee vitrinekasten plus twee grote schilderijen. Het lijkt misschien een kleine expositie, maar als je alle informatie(bordjes) gaat lezen en de alle kunstwerken gaat bestuderen, dan ben je toch wel even bezig.

  • Organisatie

    Organisatie

    Informatie over de organisatie en haar visie