Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Depots

Erfgoed Leiden en Omstreken beheert op dit moment 18 kilometer aan archiefstukken, 3000 dozen archeologisch materiaal, bouwhistorische vondsten en heeft 2849 monumenten onder haar hoede. De archieven en vondsten worden in verschillende depots in Leiden bewaard onder zeer strenge voorwaarden.

Oudste gemeentearchiefgebouw in Nederland
De meerderheid van onze collecties wordt bewaard in het archiefgebouw aan de Boisotkade. Het oudste deel hiervan is tussen 1891 en 1893 gebouwd. Het was daarmee het eerste gebouw in Nederland speciaal gebouwd om een gemeentearchief te herbergen. Tot 1893 werden de gemeentearchieven (vanaf 1847, toen de eerste gemeentearchivaris werd aangesteld) bewaard in een archiefruimte op de zolder van het stadhuis aan de Breestraat. Dankzij de verhuizing naar het eigen archiefgebouw in 1893 bleven de archieven bij de grote stadhuisbrand van 1929 bespaard.

Verschillende depots
Het aantal depots en de locatie ervan in het archiefgebouw veranderde. In de vijftiger jaren is de depottoren neergezet met drie kleinere depots. In de uitbouw van 1995 zijn twee grote depots gevestigd. De depotruimtes uit de begintijd dienen inmiddels als kantoor. De vijf depots zijn voorzien van rolstellingkasten. Voor iedere collectie gelden eigen, strenge eisen. Zo dienen archieven bewaard te worden bij 18 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 50 procent. Voor foto's, prenten, affiches, boeken, films, geluidsdocumenten en archeologische en bouwhistorische objecten gelden weer andere regels.

Digitaal en op aanvraag beschikbaar
Onze depots zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Alleen medewerkers mogen de depots betreden. Om onze collecties toch te kunnen delen met een groot publiek, digitaliseert Erfgoed Leiden en Omstreken collecties en ontsluit deze via de website. Ook kunt u op aanvraag stukken in de studiezaal bekijken.

Archeologisch en bouwhistorisch depot
Sinds 1999 beschikt de gemeente Leiden over het recht een gemeentelijk depot te houden. In dit depot voor archeologische en bouwhistorische vondsten wordt ook alle informatie over de vondsten, zoals tekeningen en foto’s, bewaard. De vondsten zijn zo opgeslagen dat de conditie van het materiaal zo stabiel mogelijk blijft. Voor sommige voorwerpen, bijvoorbeeld die van leer of ijzer, betekent dat strenge klimaatbeheersing. De depotbeheerder controleert voortdurend de conditie van alle vondsten. Behalve deze vondsten liggen in dit depotgebouw in de Leidse wijk Roomburg ook archiefstukken opgeslagen.

In 2014 zijn ook de allerlaatste vondsten afkomstig uit Leiden door de provincie Zuid-Holland overgedragen aan de gemeente. De terugkeer van dit Leidse erfgoed versterkt de unieke mix van erfgoedkennis en -collecties bij Erfgoed Leiden. Het maakt de samenhang tussen de archeologische collectie en de al aanwezige archiefcollectie en bouwhistorische collectie nog vollediger.

Aanleveren van vondsten
Om ervoor te zorgen dat vondsten en documentatie in woord en beeld goed bewaard kunnen worden, zodat het in de toekomst geraadpleegd kan worden, heeft Erfgoed Leiden en Omstreken aanlevereisen opgesteld. Deze kunt u hier vinden. Hierin vindt u ook de uitleg hoe u archeologsiche veldtekeningen kunt digitaliseren (in QGIS) en hoe u de template dient te gebruiken. De template vindt u hier.

Vondsten bestuderen
Het is op aanvraag mogelijk archeologische en bouwhistorische objecten te bestuderen. Neem daarvoor contact op met de beheerder van het archeologisch en bouwhistorisch depot via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een onderzoeker kan, indien mogelijk, vondsten lenen om ze op een andere plaats te bestuderen. Ook leent het depot vondsten uit voor exposities en educatieve projecten, zoals het ruitermasker van Matilo dat permanent te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

kaart