Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Voormalig LVC

  • Leiden
  • Gebouwen

Gevelteken Breestraat 66 Leids Vrijetijds Centrum

Leidse Vrijetijds Centrum
...
GT_1630

Voordat het pand met de Neo-Renaissancistische gevel aan de Breestraat 66 verrees, behoorde dit perceel met bebouwing aan het Catharinagasthuis. Het gebouw is een voorbeeld van 19e eeuws hergebruik van grote complexen; hier is de laat 16e eeuwse zaal van het gasthuis bestemd tot meisjesschool , met hergebruik van het oude gebouw.
In de gevel is in de top het jaartal 1887 te zien, dat is het jaar waarin het door D.E.C. Knuttel (1857-1926) ontworpen gebouw in gebruik werd genomen. Het gebouw, dat naast de Waalse kerk gelegen is, was bedoeld voor meisjes van de tweede klasse van de lagere school.



De symmetrische gevel bestaat uit twee verdiepingen en is opgetrokken in Neo-Renaissancestijl met een smalle trapgevel in het midden en tal van natuurstenen accenten. Het inwendige is door de jaren heen ingrijpend verbouwd.

In 1969 opende het Kreatief Sentrum er zijn deuren. 'Het Kreatief', zoals het in de volksmond genoemd werd, draaide echter niet rendabel en in 1975 werd de stichting failliet verklaard.
Uit dit faillissement werd het Leids Vrijetijds Centrum geboren.
Waar het Kreatief Sentrum zich enkel richtte op concerten en vermaak, bood het LVC naast concerten ook workshops, cursussen en muzieklessen. Behalve een concertzaal en cursusruimtes had het gebouw ook een filmzaal, waar ongeveer vijf keer per week een cultfilm gedraaid werd.
Eind jaren 1990 werd het gebouw, dat niet meer aan de eisen van brandweer en politie voldeed, geheel gerenoveerd. Dit nam 9 jaar in beslag.
De kantoren verhuisden naar de eerste verdieping en beneden werd een loungeruimte gecreëerd, hierbij werden de cursusruimten en filmzaal opgeheven. Deze activiteiten, veelal georganiseerd in samenwerking met de Leidse Vereniging van Popmuzikanten (LVP) verhuisden naar het eveneens gerenoveerde Muziekhuis (M123), aan de Middelste Gracht.
Sinds de jaren '90 werd er gesproken over verhuizing van het LVC. Het idee daarachter was Leiden op de kaart te zetten met een groot poppodium.
Uiteindelijk werd besloten te verhuizen naar het Nobelcomplex dat zich bevindt tussen de Lammermarkt, Oude Singel en Marksteeg, in een pand waar voorheen Nuon gehuisvest was. Hier zou het LVC samen met de LVP, Het Muziekhuis en Cultureel Centrum de X een nieuwe plek vinden.
Op 31 augustus 2013 opende het LVC voor de laatste keer zijn deuren voor een nostalgische afscheid.
In december 2014 heropende het LVC zijn deuren onder een nieuwe naam 'Gebroeders de Nobel' in een nieuw pand in de Marktsteeg, een vernieuwde oude fabriek van de gebroeders de Nobel die tot omstreeks 1990 kooplui van lorren, kranten en oude metalen waren.


Bronnen:

Website LVC/De Nobel
Wikipedia

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder colofon.
kaart