Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Eerste-steen-steen Diefsteeg 8

  • Genealogie
  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Gebouwen

De melkslijterij van Cornelis Roodenburg



Haast niet meer te lezen, deze eerste-steen-steen in de gevel van Diefsteeg 8. Eigenlijk alleen een stukje van de naam is echt informatief: C. Roode-en-nog-wat. Ik heb daardoor wel een vermoeden om wie het hier gaat. Want ernaast op nummer 10 zat rond 1850 de “melkslijterij” van Cornelis Roodenburg (1811 - 1876). Had hij ook nummer 8 in gebruik? Het lijkt erop dat hijzelf of zijn familie er niet woonde, dus als pakhuis voor de melkhandel gebruikt? Of verhuurde hij het pand? Ook lijkt het erop, dat Roodenburg een pand om de hoek, het huidige Langebrug 51, bezat. En dat pand Langebrug 51 zou in de tijd van Cornelis Roodenburg via de achterkant wel eens verbonden kunnen zijn met Diefsteeg 8 en/of 10. In oude adresboeken wordt bij Cornelis naast het adres (met oude huisnummering) Diefsteeg wijk 4 no. 500 ook wel als adres Langebrug wijk 4 no. 500 genoemd. En architect J. van der Heijden lijkt later een plan gemaakt te hebben om de panden weer te splitsen.



De “C” in de naam op de eerste-steen-steen zou trouwens de dochter van Cornelis kunnen zijn, Cornelia Roodenburg, die in 1845 in de Diefsteeg werd geboren. Zij trouwde later met tekenonderwijzer H.J. Engels, die jong, op zn 30ste, overleed. Cornelia hertrouwde niet en overleed in 1920. Volgens mij had zij een kruidenierszaak in de Pieterskerk-Choorsteeg, nummer 24. De melkhandel in de Diefsteeg is vermoedelijk rond 1865 overgenomen door F. van der Kloot.


Diefsteeg 10 in 1917/1918 met de melkhandel van de fam Van der Kloot. F van der Kloot nam daar - vermoedelijk rond 1865 - de "melkslijterij" van Cornelis Roodenburg over.


Deze eerste-steen-steen en het pand Diefsteeg 8 heeft nog wat meer onderzoek nodig.
kaart