Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Leidsche Spaarbank

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Gevelteken Oude Rijn 56


Foto W. Devilee


GT_1739

Door W.C. Mulder in 1904 speciaal ontworpen gebouw voor de Leidsche Spaarbank met de geveltekst Leidsche Spaarbank.
De Leidsche Spaarbank werd op 15 oktober 1818 opgericht door het Departement Leiden van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. De bank had het doel de niet vermogende inwoners van Leiden een veilige spaarmogelijkheid te bieden.

Bij de oprichting had de bank geen eigen gebouw maar was van 1818 tot 1846 gehuisvest in een bovenvertrek van de Latijnse School aan de Lokhorststraat 16. Vanaf 1847 werd gebruikgemaakt van de woning van de rector van de Latijnse School aan de Pieterskerkgracht tot ze in 1865 introk bij haar oprichter, de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, in het gebouw aan het Steenschuur 21.
In 1877 kon men een eigen gebouw betrekken aan de Oude Rijn 56. Later werd het pand Oude Rijn 58 bij het gebouw gevoegd.
In 1904 werd er nieuwbouw gepleegd op deze locatie, naar een ontwerp van architect Willem Cornelis Mulder, en verrees dit nog steeds bestaande gebouw.

Bij de viering van het 100-jarig bestaan van de bank werd er een feestelijk diner gegeven. De kaart was gemaakt in de vorm van een spaarbankboekje van de bank en opgesteld volgens de indeling van een reglement. In het eerste artikel 1 van het ‘Reglement van de feestmaaltijd’ staat dat het doel van de maaltijd de feestelijke herdenking van het 100-jarig bestaan van de Leidse Spaarbank is. En in artikel 3 staat: "Deelnemers hebben de bevoegdheid zich te onthouden van datgene wat hun niet smaakt".

Na de fusie met de Stichting Nutsspaarbank 's-Gravenhage in 1970 werd De Leidse Spaarbank is in formele zin geliquideerd. In Leiden bleef men wel onder de oude naam optreden.
Het nieuwe hoofdkantoor aan de Doezastraat 35 kwam pas na de fusie gereed. Het werd op 13 november 1972 in gebruik genomen.
Pas in 1977 spreekt men in een advertentie over de Leidse Spaarbank deel uitmakende van de stichting Nutsspaarbank te 's-Gravenhage en wordt het hoofdkantoor aan de Doezastraat aangeduid als districtskantoor.

De Nutsspaarbank 's Gravenhage werd in 1992 verkocht aan de VSB Bank, de latere Fortisbank.


Bronnen:

Website Geschiedenis van Zuid-Holland
Wikipedia

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon.
kaart