Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Gans

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950

T.R.A 9 oktober 1929

Jan van Goyenkade

De wijk Vreewijk wordt begrensd door de spoorlijn Leiden-Utrecht in het westen, het Noordeinde in het noorden, het water van de Witte Singel in het oosten en het water van de Jan van Goyenkade in het zuiden. Oorspronkelijk hield de wijk Vreewijk op bij de Gerrit Doustraat. Sinds circa 1980 behoort ook het gedeelte tot en met de Rijn- en Schiekade en het Noordeindeplein tot de Vreewijk. Vreewijk is in 1881 de eerste planmatige uitbreiding van Leiden buiten de singels, toen nog op grondgebied van de gemeente Zoeterwoude. Het oorspronkelijke wijkje hield op bij de Gerrit Doustraat. Sinds circa 1980 behoort ook het gedeelte tot en met de Rijn- en Schiekade en het Noordeindeplein tot de wijk. Vreewijk maakt deel uit van het Bos- en Gasthuisdistrict. Per april 2011 is Vreewijk als onderdeel van de Zuidelijke Schil aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

.....
GT_1401
T.R.A. 9 OCT. 1929
Jan van Goyenkade 9 vertoont een bakstenen gevel uit ca. 1900. In het penant tussen de ramen van de begane grond is een zandstenen gevelsteen aangebracht met een gans, waarboven de tekst T.R.A. 9 OCT 1929 Op 9 oktober 1929 werd het theologisch dispuut “Tua Res Agitur” (Uw belang is in het geding) opgericht. De gans is het symbool van waakzaamheid, op grond van het verhaal van de redding van het Capitool (Livius, V, 47). De leden beschouwden zich als toonbeelden van waakzaamheid en
noemden zich en elkaar “ganzen” (anseres). De steen werd aangebracht op 7 oktober 1979 bij het bestaan van het inmiddels met twee andere gefuseerde dispuut.

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie zie ons colofon.
kaart