Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Voormalig Bureau van Politie

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Geveltekens Zonneveldstraat

...
GT_1714 Foto's: H. de Sterke

...
GT_1712 en GT_1713
ANNO 1927 en het Stadswapen

Geëmailleerde letters.

Dit gebouw dateert uit 1927 en is ontworpen door de gemeentearchitect Jan Neysingh. De stijl waarin het is opgetrokken toont duidelijke verwantschap met de Amsterdamse School.
In grote delen van de stalen kozijnen bevond zich glas-in-lood.

Het politiebureau heeft een symmetrische voorgevel met een sterk terugliggende middenpartij. Het bestaat uit drie bouwlagen met zijpaviljoens van twee bouwlagen. Doordat de achterkant is ingekort heeft het gebouw nu een U-vormige plattegrond. Rond de betonnen constructie is een bakstenen gevel opgetrokken. Onder een plat dak gevels in gele baksteen en strengperssteen, afwisselend in een horizontaal en verticaal verband. Welvingen in het metselwerk, met blokjes in zwart geglazuurde baksteen, sieren de hoeken van de paviljoens en de middenpartij. Schuifvensters in stalen kozijnen met zesruits bovenlichten, waarin klapvensters. Zwarte keramische pannen vormen doorlopende waterdorpels onder de kozijnen. Boven de waterdorpels springt de gevel steeds iets terug. Dakrand gedekt met bruingrijze pannen. Centraal in de voorgevel bevindt zich de hoofdingang: een dubbele houten deur met houtsnijwerk en acht horizontale ruitjes, onder een betonnen luifel op geprofileerde betonnen consoles. Boven de ingang in terracotta letters: "Bureau van Politie". Aan weerszijden twee concave tienruits vensters. Op de begane grond voor de vensters gekartelde ijzeren stangen. Aan weerszijden van de middenpartij op de eerste verdieping een concaaf tienruits venster. Op de tweede verdieping drie hoekige convexe negenruits vensters. Op de welvingen aan weerszijden van de middenpartij staan houten vlaggemasten in ijzeren standaards. Overhoeks op de paviljoens het wapen van Leiden en "Anno 1927". In de achtergevel schuifvensters met negen- en twaalfruits bovenlichten. interieur Het interieur is vooral in de verkeersruimtes nog redelijk in tact. Zo zijn onder meer bewaard gebleven: de cassetteplafonds in het beton, de vloer van marmersplittegels met een zwarte meanderrand in de hal en gangen, dubbele houten deuren met geprofileerde naalden, bovenlichten met glas-in-lood, tegellambriseringen met een zwarte porfierrand, een houten trapleuning in koperen steunen en gestileerd aangezette consoles op de betonnen pijlers. Op de eerste verdieping een balustrade met tegels, een houten bank op zwarte pootjes en in een nis een granito gootsteentje met zwart-witte tegeltjes. Waardering Het politiebureau is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens de oorspronkelijke functie en de aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl. Stedebouwkundig is het pand van belang vanwege de beeldbepalende situering in het beschermd stadsgezicht van Leiden. Het exterieur en delen van het interieur zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

oorspronkelijk ontworpen als politiebureau met cellencomplex. In 1927 verhuisde de Leidse politie van het stadhuis naar een eigen onderkomen aan de Zonneveldstraat. Het gebouw kan tot de Amsterdamse School worden gerekend en is ontworpen door de gemeentearchitect Jan Neysingh. Het pand bestaande uit 4 bouwlagen wordt gekarakteriseerd door de strakke kubische hoofdvormen van de twee hoekpaviljoens en het hoger opgetrokken middengedeelte. Het gebouw heeft van origine stalen kozijnen, afgeronde hoeken, verschillende metselverbanden en veel decoratie.
Aan de achterzijde van het pand is een groot deel van het oorspronkelijke gebouw, het cellencomplex later afgebroken, waardoor het gebouw een U-vormige plattegrond heeft. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 600 m2.
Het bouwplan omvat de realisatie van 10 appartementen met eigen voorzieningen. de verbouwing wordt uitgevoerd met behoud van de bestaande structuur van het gebouw en aanwezige originele details.
Door gebruik te maken van het souterrain worden extra woonmeters functioneel gemaakt.

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Zie ons Colofon . Uw verbetervoorstellen kunt u richten aan de redacteur van dit verhaal A. van Leeuwen.
kaart