Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Groenteveiling

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Geveltekens aan v/m fruitveiling

...
GT_1471
Ananasweg bijna tegen de hoek met de Perzikweg, ongeveer op ooghoogte, in een grote loods van de vroegere groenteveiling:
DEZE STEEN IS GELEGD
DOOR
C. VAN VLIET
VOORZITTER DER VEREENIGING
3 SEPT. 1953



C. van Vliet was voorzitter van het bestuur van de veilingvereniging van de oprichting op 4 januari 1929 tot 1953. Volgens M.H. Hoogland, “De veiling van de Tweede Wereldoorlog tot haar opheffing”, in J.G. Endhoven e.a., De tuin van Holland. Geschiedenis van tuinbouw en groenteveiling in Leiden, Leidse Historische Reeks 7, 1992, Uitgeverij Matrijs, p. 71, werd op 8 oktober 1953 een grote neerzethal naar ontwerp van Chr. de Heer met een vloeroppervlakte van 1100 vierkante meter door burgemeester Van Kinschot in gebruik genomen.


GT_1470

Er is nog een tweede “eerste steen” van de Veiling aan de (huidige) Ananasweg. Het meest rechtse gebouw heeft er één (zie boven), maar achter een rode container voor een links daarvan gelegen (op het oog ongeveer het middelste) gebouw zit er ook een, met de tekst:

DEZE STEEN IS GELEGD

DOOR HET DAG. BESTUUR

B. v. VLIET VOORZ.

C.G. MEYER SECR.

9 MEI 1959

Hierover is slechts een kort berichtje opgenomen in de Leidse Courant van 11 mei 1959 (9 mei was een zaterdag). Het wordt niet als zodanig gemeld in het artikel van M.H. Hoogland, “De veiling van de Tweede Wereldoorlog tot haar opheffing”, in J.G. Endhoven e.a., De tuin van Holland. Geschiedenis van tuinbouw en groenteveiling in Leiden (Utrecht 1992, Leidse Historische Reeks 7). Wèl is daar op p. 71 een ongedateerde plattegrond van architect Chr. De Heer afgebeeld waarop dit gebouw als “te bouwen loods” is aangeduid. Dit is een zeer illustratieve plattegrond, waaruit af te lezen is hoe tussen de twee loodsen toen nog een haven was, die later vervangen is door een grote loods (waar nu de Kringloop in zit), en dat aan de andere kant van het gebouw ook nog een spoorlijn en haven waren, later ook allemaal overbouwd.

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon
kaart