Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: De liefde

  • Leiden
  • Geschiedenis 1601-1700
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Gevelteken Hooigracht 27


GT_1076 foto W. Devilee

Deze gevelsteen bevindt zich boven de doorgang naar de huidige Kloosterpoort.
In een cartouche, omgeven door 'rolwerk', bevindt zich een afbeelding van het verhaal van de 'Barmhartige Samaritaan'. Opmerkelijk aan deze voorstelling is de arcering van de achtergrond.
In het Bijbelboek Lucas 10: 34- 35, staat dit verhaal van de te lezen.
De Samaritaan vond op zijn weg een gewonde man die slachtoffer van een overval was geworden. Hij zette de man op zijn eigen rijdier zette en bracht hem naar een herberg, waar hij voor hem zorgde.
De Barmhartige Samaritaan kwam als uithangteken vaak voor bij chirurgijnen maar nog veel meer bij herbergen, waar de herbergier op zijn eigen manier voor verzorging zorgde.

Op deze plaats bevond zich het woonhuis van de godgeleerde Hugo van Heussen 1654-1719). Aan het eind van de 17e eeuw werd achter zijn woonhuis, in een kapel, de kerk van de “Bisschoppelijke Clerezij” (H. Fredericus en Odulphus) gesticht.
De aanhangers van Van Heussen, die al gauw Oud Katholieken genoemd werden, bleven kerken in de kapel achter zijn woning “De Barmhartige Samaritaan”.
De Oud-Katholieke kerk is een gemeenschap die zich wil oriënteren op de vroeg-christelijke kerk en haar gebruiken.
Deze nog steeds- ook in Leiden- bestaande kerkgemeenschap, leidt een van het Vaticaan onafhankelijk bestaan door afwijzing van de kerkcentralisatie, de pauselijke onfeilbaarheid en het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

De kapel bleef in gebruik tot 1926. In dat jaar werd het gebouwtje verkocht aan het ernaast gelegen Elisabethziekenhuis.
Ter herinnering aan het oude pand zien we de gevelsteen met de voorstelling van de Barmhartige Samaritaan, waaronder de tekst: DE LIEFDE.
Onder deze steen bevinden zich drie kopjes die uit de muur steken.

Tot 1926 bleef de kerk in gebruik waarna het verkocht werd aan het naastgelegen Elisabeth- ziekenhuis.

Klik hier voor de locatie van deze steen.

Bronnen:

Pancras van der Vlist, Geveltekens Leiden, Amersfoort, Bekking en Blitz, uitgevers, 2007.

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Zie verder colofon

kaart