Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Pilgrim Press

  • Leiden
  • Gebouwen

Plaquette Gevelteken Pieterskerkchoorsteeg

...
GT_1158

In de muur boven de ingang van de William Brewstersteeg, in de Pieterskerkchoorsteeg, is een plaquette aangebracht ter herinnering aan de Leidse geschiedenis van de Pilgrim Fathers.
Naast de Brewstersteeg staat nog steeds het pand (nr. 15) waar de drukpers van William Brewster stond.
De plaquette is een gedenkteken voor "The Pilgrim Press" waar dissidente boeken tegen de Engelse koning James werden gedrukt. Met het risico van zware straffen werden deze boeken naar Engeland gesmokkeld. "The Pilgrim Press” veroorzaakte zelfs eens een diplomatieke ruzie tussen Engeland en Holland.

Tegenwoordig is in het pand waar de drukkerij was een crèche gevestigd.

Tekst op de plaquette:

Site of the Vicus Chorali (or Pilgrim) Press, on Pieterskerkkoorsteeg
(St. Peter’s Church Choir Alley), Leyden, Netherlands, in the (1609-1620)
home of separatist Pilgrim Father, Elder William Brewster of Scrooby,
Nottinghamshire, England, the spiritual leader of Plymouth in New England
until his death in 1643-44

The General Society of Mayflower Descendants (USA, 1897)
Waldo Morgan Allen, Governor General
on their first Pilgrimage -152, by planes- to the Netherlands and England
September 22 - October 8, 1966
135 years after the mailing of the Mayflower

Vertaling van de tekst:
Locatie van de Vicus Chorali Pers, of Pelgrimspers, in de Pieterskerkkoorsteeg, Leiden, Nederland, in wat van 1609 tot 1620 het huis was van afgescheiden Pilgrim Father William Brewster, afkomstig uit Scrooby, Nottinghamshire, Engeland, de geestelijke leider van Plymouth New England, tot zijn dood in 1643-44.

De algemene vereniging van afstammelingen van Mayflowerpassagiers
ter gelegenheid van hun eerste pelgrimage, 152 man met het vliegtuig, naar Nederland en Engeland, 22 september - 8 oktober 1966, 135 jaar na het uitvaren van de Mayflower.

Tegenwoordig is er een crèche gevestigd in het pand.


Pilgrim Fathers

De Pilgrim Fathers waren leden van een puriteinse groepering die vanwege hun godsdienst vervolgd werden in Engeland. Zij hadden gebroken met de Engelse staatskerk omdat die volgens hen de reformatie niet ver genoeg had doorgezet maar voor hun puriteinse idealen was geen ruimte in het Engeland van Jacobus I.
Onder leiding van de ouderling William Brewster en dominee Richard Clifton verlieten zij hun basis in Scrooby en trokken naar Amsterdam om aan de religieuze vervolgingen in Engeland te ontkomen.
Een aantal van hen besloot in 1609 naar Leiden te gaan, waartoe zij op 12 februari 1609 schriftelijke toestemming kregen. Leiden was vanaf het begin slechts een tussenstop. De Puriteinen probeerden contacten buiten de groep daarom zoveel mogelijk te vermijden en ze trouwden voornamelijk onderling.
John Robinson, hun kerkvoorganger, woonde naast de Pieterskerk op de plek van het waar later het Jean Pesijnhofje werd gevestigd. Kerkdiensten werden gehouden in een door de universiteit aan hen toegewezen kapel. Toen de Pilgrim Fathers uit Leiden vertrokken bleef John Robinson, die toen al op leeftijd was, achter in Leiden. Hij overleed in 1625 en werd bijgezet in de Pieterskerk.
In Leiden waren inmiddels rellen en spanningen uitgebroken. Deze werden veroorzaakt door de verschillen in de opvattingen van Arminius en Gomarus.
Voor de Pilgrims was dit het signaal om uit Leiden te vertrekken.
Daarbij kwam dat hun economische situatie niet rooskleurig was en bovendien vonden ze de Nederlandse samenleving veel te libertijns. Ze waren bang dat hun gemeenschap zou worden vermengd met andere en zo zou verwateren; een ontwikkeling die bij de gemeenschappen van de Franse en Vlaamse protestanten al gaande was.
Een groot aantal van hen besloot in 1620 om naar de Nieuwe Wereld te trekken. Zij zochten een plek waar zij hun religie vrij konden uitoefenen en waar zij volgens door hen zelf gestelde regels konden leven.
Na een laatste gezamenlijke maaltijd in het huis van dominee Robinson vertrokken de Pilgrims op 21 juli 1620 naar Delfshaven, waar het scheepje Speedwell voor hen klaar lag. Achterblijvende familieleden en vrienden namen hartverscheurend afscheid en de reizigers voeren richting Engeland waar de grotere Mayflower op hen wachtte. De Mayflower voer op 6 september 1620 uit, met 57 Leidenaren aan boord.
Samen met 48 onbekende Engelse Puriteinen, die ook aan boord waren, zouden zij de nieuwe kolonie gaan bevolken.
De moeizame reis duurde ruim twee maanden en op 9 november spotten de reizigers voor het eerst land. Na weken lang verkenningstochten te hebben gemaakt, stuitten de Pilgrims op 11 december op een mooie plek in New England. Ze noemden hun nieuwe kolonie Plymouth Colony.


Bronnen:

Website Kennislink
Wikipedia


Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder ons colofon.
kaart