Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Hofje van François Houttijn

  • Leiden
  • Geschiedenis 1601-1700
  • Gebouwen

Gevelteken Hooigracht 81

........
GT_1358 Foto's Ben Veldstra

De sobere ingang van het hofje met daarboven een steen met opschrift Anno 1737.

François Houttuin overleed in 1685. Hij had bij testament bepaald dat er van zijn geld een hofje gebouwd moest worden. Ondanks de nadrukkelijke bepaling in het testament dat er een hofje met acht huisjes moest worden gebouwd, werd deze wens niet uitgevoerd. De taak was opgedragen aan zijn erfgenamen, dochter Maria en broer Pieter. Zij waren echter al overleden voor tot uitvoering van de bouw kon worden overgegaan.
Het testament bepaalde dat in zo’n geval de ouderlingen van de Remonstrantse Gemeente, waartoe de advocaat Houttijn behoorde, de taak op zich zouden nemen. Deze besloten echter anders.
De Remonstrantse Gemeente had op dat moment hard geld nodig voor de renovatie van de woningen aan de Joost Frans van der Lindenpoort. Men besloot de wil van de stichter te negeren en het geld te gebruiken om dat hofje op te knappen.

Dankzij een ouderling die snuffelde in de papieren kwam het testament boven water en hij liet het bestuur van de gemeente hun mening herzien. Alsnog werd er een hofje gebouwd.
Men kocht een erf en opstal van een pottenbakkerij ‘De drie Tuytpotten’ aan de Hooigracht en liet er binnen een jaar een rijtje van acht huisjes bouwen met een poortgebouw aan de straatzijde. ’Het hofje van François Houttijn in den jaare 1737’, werd vermeld op een steen boven de toegang.

Ruim twee eeuwen woonden er bejaarden in rust en vrede. In 1940 kreeg ieder huisje pas eigen sanitair. De huisjes raakten in de loop der jaren zo in verval dat er niet meer met goed fatsoen kon worden gewoond.
Het hofje werd in 1965 verkocht aan de stichting Leidse Studentenhuisvesting en gerestaureerd door architect H. Kroneman.
De Remonstrantse regenten bouwden aan de Stuwstraat (Morskwartier) tien bejaardenwoningen van de opbrengst. Een gedenksteen in de muur herinnert aan François Houttijn en de jaartallen 1737 aan de bouw van het hof en 1965 aan de verkoop ervan.


Het hof is een Rijksmonument.

Bronnen:

Leidsch Dagblad van 23 mei 2011.

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie voor meer informatie ons colofon.
kaart