Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Voormalig Anna's Hof

  • Leiden
  • Gebouwen

Gevelteken

......
GT_1106


In april 1992 werd deze gevelsteen onthuld door wethouder van Rij in het bijzijn van de kleindochter en -zoon van de oprichter van het hof, mevrouw M. van Houten en de heer Adriaan van Houten.
Hun grootvader Gerard van Hulst liet in 1887 dit hof bouwen. Hij vernoemde het hofje naar zijn vrouw Anna of Antje Beerepoot omdat zo 'verkikkerd was op haar' zo vertelde Adriaan.
Van Hulst komt in 1883 in de steeg wonen wanneer hij de stadsboerderij van Van Groenewegen verwerft op de hoek van de Smidsteeg nummer 20. Hij nam de zuivelhandel over. Een paar jaar later verbouwde hij het hoekpand en werd er een woonhuis met winkel aan gebouwd.
De stallen van de boerderij werden gesloopt en hier werden vijf huisjes gebouwd die eerst verhuurd werden maar later verkocht.
De zakelijke talenten van Van Hulst waren niet echt ontwikkeld en de zuivelhandel werd nooit een goedlopend bedrijf. In 1890 verhuisde het gezin naar de Mors alwaar hij een tuindersbedrijf begon. De zuivelhandel werd overgenomen door Arie de Hollander die ook in de steeg woonde. Over de vrouw van De Hollander vertelde Adriaan van Houten dat zij eigenlijk een straatnaam verdiende omdat ze dag en nacht voor iedereen klaar stond en zo'n beetje alle kinderen in de buurt op de wereld had geholpen.

De huisjes van het Anna's hof wisselden regelmatig van eigenaar totdat de pandjes op de binnenplaats deel gingen uitmaken van het garagebedrijf van Blonk. Ze werden in de jaren '80 afgebroken wegens bouwvallige staat. De buurt was hier nogal verontwaardigd over en de gevelsteen moet als een soort genoegdoening fungeren.
Inmiddels is een aantal huisjes in de steeg gerestaureerd maar de huisjes aan het hof zijn niet herbouwd. Hier staan nu bergingen.

Het gezin Van Houten woonde jarenlang in een huisje op de hoek van de Smidsteeg en in 1992, bij de onthulling van de gevelsteen, vertelde Adriaan van Houten het één en ander over de buurt waar hij was opgegroeid. Zo haalde hij herinneringen op aan het pontje dat hier vroeger de Rijn over ging en vertelde hij dat hun ouderlijk huis dateerde uit 1550, nog voor de Stadstimmerwerf werd gebouwd voor een bierbrouwer.


Bronnen:

Leidsch Dagblad van 10 april 1992 pagina 13.


Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder ons colofon.


kaart