Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Eerste-steen-steen Langebrug 8c / Breestraat 49

  • Genealogie
  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Hotel Central en De Minjer, de nestor van de Leidse hoteliers


Johannes Baptist de Minjer in 1938. Hij was van 1913-1955 eiegnaar van hotel "Central", Breestraat 49.

In 1913 neemt Johannes Baptist de Minjer (geb 1890) - cuisinier - het hotel en cafe-restaurant “Central”, Breestraat 49, over. Dat bestond op dat moment al 30 jaar, begonnen door Gustav Hoeber, voormalig chef van Hotel des Indes. De Minjer geeft zowel het café-restaurant op de begane grond, als het hotel op de bovenliggende verdiepingen een nieuw likje verf en een nieuw behangetje en gaat 5 mei dat jaar open. In 1929 koopt hij bovendien een naburige concurrent, Hotel Toelast, Breestraat 53. En die aankoop zet wat verbouwingen in gang, al weet ik nog niet precies met welk doel. Hotel Toelast op nr 53 werd een winkel. Het perceel van Breestraat 53 liep helemaal door naar de Langebrug. Het deel grenzend aan de Langebrug was tot in de laatste helft van de 19e eeuw bebouwd, maar intussen alweer decennialang een tuin, die ook grensde aan het perceel van nummer 49, dat ook helemaal doorliep tot aan de Langebrug.


Breestraat in 1907 met rechts nummer 49, hotel "Central".

De Minjer is die tuin in 1930 gaan bebouwen. Daar herinnert oa een eerste-steen-steen aan. Zo weten wij dat Josephina Elisabeth (geb. 1920), de dochter van De Minjer, daar op 19 februari de eerste steen metselde. Wat mij niet duidelijk is, is of die bebouwing in de tuin gewoon bij nummer 53 bleef horen, of dat De Minjer het bij Hotel “Central” trok. Want gelijktijdig, zo is in de krant te lezen, werd ook dat hotel op nummer 49 flink verbouwd. Er is sprake in een krantenartikel van meer hotelkamers op de 2e verdieping van Breestraat 49 en van een zaaltje voor 30 personen. Alles bij elkaar levert dat 16 hotelkamers op, die allemaal - ook iets nieuws - aangesloten zijn op warm water en centrale verwarming. Maar of die nieuwe bebouwing in de aangrenzende tuin van nummer 53 daar iets mee te maken heeft, dat weet ik dus niet. Maar ik vermoed het wel.


Krantenadvertentie uit 1930

De “nestor van de Leidse hoteliers en restauranthouders”, zo noemde de krant De Minjer in 1953 tijdens zijn 40-jarig jubileum als eigenaar van hotel “Central”. Dat krantenartikel toont ook dat Josephina Elisabeth - de eerste steenlegster in 1930 - gewoon hard meewerkte in het hotel en deels bijdroeg aan het succes. Ik kwam uit deze tijd een grappige anekdote tegen. Een Deense gast stuurde De Minjer een brief, dat hij heerlijk had geslapen in kamer no. 5. Sterker: hij had nog nooit zo lekker geslapen. En hij vroeg zich daarom af of hij het complete bed van kamer no. 5 kon kopen. Nou, dat kon De Minjer niet doen. Maar hij stuurde de Deen wel de adressen van de matrassenfabriek en dekenfabriek, die hadden bijgedragen aan die goede nachtrust. En dat waren natuurlijk 2 Leidse fabrieken.


Langebrug, nabij nummer 8b. "Dit steentje" zal vast op de eerste gemetselde baksteen slaan en niet op deze eerste-steen-steen, want die steen is 1 van de grootste onder de eerste-steen-stenen die ik tot nu toe ben tegengekomen.

Twee jaar later in 1955 was het voor De Minjer genoeg. Zijn gezondheid speelde hem parten en hij deed zijn horeca-bedrijf - op dat moment het oudste hotel van Leiden - over aan W. Boer. Boer was al een bekende in de Leidse horeca-branche, zo runde hij het etablissement “Schuttershof” aan het Stationsplein, tot het in 1944 door het beruchte, mislukte Engelse bombardement verwoest werd. In 1970 stopt ook Boer en dat betekent het definitieve einde van hotel “Central”. Sindsdien hebben, denk ik, aardig wat Leidenaren daar een dansje gedaan in Sylwin Club, Twins of Broadway, om een paar dansgelegenheden te noemen die zich daar later vestigden.


Hotel "Central", Breestraat 49, in 1969, een jaar voordat het definitief gesloten werd.

Johannes Baptist de Minjer zou niet heel lang van zijn pensioen genieten, hij overleed in 1958.



Linker foto. Langebrug, nabij nummer 8b, met de eerste-steen-steen van Josephina Elisabeth de Minjer uit 1930. Het perceel was ooit onderdeel van Breestraat 53. Links daarvan volgens mij in die tijd de achterkant van Breestraat 49, hotel "Central". Rechter foto. Breestraat 49 in 2022, waar van 1883 tot 1970 hotel "Central" was.
kaart