Erfgoed Leiden en omstreken

Info

13 februari: Lezing kleuronderzoek

Al 10 jaar onderzoeken we de kleuren van Leidse historische gevels. Met die onderzoeken zijn al veel Leidse panden voorzien van historische kleuren. De gemeente Leiden stimuleert dit met een subsidieregeling. Maar wat is nu eigenlijk kleuronderzoek, hoe doe je dat en wat komt er allemaal bij kijken? Op woensdag 13 februari vertellen twee kleuronderzoekers over hun werkwijze, bronnen en afwegingen bij het onderzoek naar historische kleuren .

Samen met Historische Vereniging Oud Leiden nodigen wij u uit voor deze avond in de Tuinzaal van Grandcafé De Burcht aan de Burgsteeg 13 in Leiden. De lezing begint om 20.00 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

De inleiding door Monique Roscher resp. Edwin Orsel van Erfgoed Leiden gaat over het Leidse kleurenproject en het onderzoek naar  Leidse 17de-eeuwse beschilderde plafonds. Vervolgens start  de duolezing over het kleuronderzoek dat aan de basis ligt van onze kennis over historische kleuren. Hoe gaat een kleuronderzoeker te werk? Welke bronnen zijn belangrijk bij kleuronderzoek? Welke afwegingen worden gemaakt bij restauratie én bij het formuleren van een kleuradvies?

Twee ervaren kleuronderzoekers met ieder een eigen invalshoek maken u wegwijs in hun vakgebied. Ruth Jongsma gaat daarbij met name in op kleurhistorisch onderzoek in interieurs, terwijl Suzanne Fischer aandacht besteedt aan kleuren van exterieurs. Natuurlijk passeren hierbij verschillende kleurige en Leidse voorbeelden de revue.

 Een kleuronderzoeker en bouwhistoricus bekijken beschilderde balklagen in het inmiddels gesloopte pand Stille Rijn 9

 Reconstructie van een plafondbeschildering uit ca. 1592 in Nieuwsteeg 5

Drs. Ruth Jongsma is opgeleid bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg en studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam. Zij doet kleurhistorisch onderzoek en is actief als restaurator van schilderingen in met name 17de- en 18de-eeuwse interieurs. Enkele projecten waaraan zij werkte, zijn het kleuronderzoek van het Groote museum van Artis en het Trippenhuis in Amsterdam. In Leiden deed zij onderzoek naar bijzondere plafondbeschilderingen in een van de gesloopte planden in het Haarlemmerstraatblok. Ruth was betrokken bij de opstelling van de Richtlijnen voor kleurhistorisch onderzoek voor de stichting ERM.

Ir. Suzanne Fischer is sinds 1994 actief als kleurhistorisch onderzoeker, aanvankelijk naast haar werk als architect. Ze heeft veel aandacht voor de werking van kleur in de architectuur en voor het aandeel van de (naturel) bouwmaterialen in het kleurbeeld. Bekende projecten waar zij aan werkte zijn de Van Nelle fabriek, het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, het Philips Klokgebouw op Strijp S en het Amstel Hotel. In Leiden deed Suzanne kleuronderzoeken van allerlei woningen in de historische binnenstad, het Visser ’t Hooft Lyceum aan de Kagerstraat, de Aula van begraafplaats Groenesteeg, twaalf bruggen en het woningbouwcomplex aan de Grevenstraat.

 Een zogenaamd kleurentrappetje waarop alle verflagen op een object zijn te zien. Foto: Suzanne Fischer

 

 

 

kaart