Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Open Monumenten Dagen 14-15 september 2019

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier. Dit thema inspireerde tot het selecteren van prachtige panden, die andere jaren niet open waren. Van Studentenverenigingen tot voormalige cafés. Van roeien tot kegelen en van bioscoop tot theater.

Erfgoed Leiden organiseert en levert een inhoudelijke bijdrage aan het programma. Onze monumenten experts schrijven mee en staan naast de vele vrijwilligers om de verhalen van de gebouwen te vertellen.

In Leiden
De Stichting Open Monumenten Dagen heeft een prachtig programma met 37 monumenten  samengesteld. Enkele aansprekende voorbeelden zijn: het gerestaureerde woonhuis van Piet Paaltjens, een bijzondere gymzaal aan het Pieterskerkhof, drie sociëteiten van studentenverenigingen en de unieke openstelling van het Kegelhuis van Amicitia. Voor het uitgebreide programma kunt u kijken op de website van de Open Monumenten Dagen Leiden.

  Kegelhuis foto: S.de Jong


Open Monumenten Dagen
Elk jaar openen in het tweede weekend van september duizenden monumenten hun deuren voor publiek. En kunnen we zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. De BankGiro Loterij Open Monumentendag is met jaarlijks rond de één miljoen bezoekers een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. De BankGiro Loterij Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. Inmiddels worden er in vijftig landen vergelijkbare evenementen georganiseerd.

kaart