Erfgoed Leiden en omstreken

Info

24 oktober: Bijzondere Leidsche Vrouwen - lezing

Magdalena Moons, Maria van Nispen (cipierster van het Gravensteen) en Tatiana Afanassjewa horen tussen de grote Leidse mannen. De recent opgedoken briefwisseling met Albert Einstein bewijst bijvoorbeeld dat natuurkundige Tatiana Afanassjewa meer was dan de ‘vrouw van Ehrenfest’. Magdalena Moons kreeg een heldinnenstatus en Maria van Nispen was een kranige vrouw. Op donderdagavond 24 oktober kunt u aanschuiven en horen waarom - bij BplusC in de Nieuwstraat.

Zo’n 50% van de mensen in het verleden was vrouw. Maar waar vinden we ze in de geschiedschrijving? Deden vrouwen vroeger niets of is er iets anders aan de hand? Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ‘Zij/Hij’. Een mooie gelegenheid om drie bijzondere Leidse vrouwen uit te lichten: Magdalena Moons, de cipierster van het Gravensteen en wis- en natuurkundige Tatiana Afanassjewa (“de vrouw van Ehrenfest”). De avond begint om 19.30 uur, toegang is gratis.

Sprekers
Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. Zij bezet de Magdalena Moons-leerstoel en zal in de lezing op donderdag 24 oktober uiteenzetten hoe de heldinnenstatus van Moons in de loop der eeuwen veranderde.

Susan Suèr is projectleider educatie bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij raakte gebiologeerd door het leven van Maria van Nispen, die rond 1700 cipierster was van het Gravensteen. In haar presentatie vertelt ze over haar onderzoek naar de cipierster en wat deze cipierster zo bijzonder maakt.

Rosanne Schot is historicus en ze specialiseert zich in gender- en politieke geschiedenis. Daarnaast is ze voorzitter van het feministisch collectief FEL. Zij vertelt waarom wis- en natuurkundige Tatiana Afanassjewa (getrouwd met Paul Ehrenfest) niet te missen is in de grote namen van de Leidse wetenschap.

Toneelvereniging Litteris Sacrum brengt als intermezzo een Ode aan Mary, als theatraal voorproefje van het Leids Amateurkunst Festival, dat dit jaar in het teken staat van Mary Servaes-Bey, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Het Leids Amateurkunst Festival vindt plaats op 9 en 10 november in BplusC Het Leidse Volkshuis.

Bijzondere Leidsche vrouwen
datum: donderdag 24 oktober
tijd: 19.30-21.00 uur
locatie: BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4, Leiden
toegang: gratis

kaart