Erfgoed Leiden en omstreken

Info

TV: Schaduwkant van de bevrijding

De bevrijding wordt normaalgesproken geassocieerd met feestvierende mensen en vooral met opluchting en blijdschap. Maar het was niet voor iedereen feest! Luister nu alvast naar de verhalen van 2 onderzoekers over de keerzijde van de bevrijding. Ruurd Kok vertelt over de verhoudingen met de Canadese bevrijders van Leiden en Oegstgeest. En Koen Marijt over de behandeling van de zogenaamde 'moffenmeiden' in Noordwijk. Tijdens de TV uitzending op 7 mei bij Bollenstreek Omroep kunt u vragen stellen over deze verborgen geschiedenis.

Datum: donderdag 7 mei 2020
Uitzending: 
Bollenstreek Omroep
Aanvang:
19.30 uur tot 20.30 uur 

Vanaf nu te zien op Uitzending gemist

De eerste associatie die mensen hebben bij de bevrijding is er een van feest en blijdschap. Kijk bijvoorbeeld naar deze interviewfragmenten met herinneringen aan de bevrijding. Wij vroegen Koen Marijt en Ruurd Kok om de andere kant van de bevrijding voor ons te belichten.

Bij het gebruik van de foto’s in deze twee presentaties is de grootste zorgvuldigheid betracht om alle rechthebbenden te traceren. Mocht u desondanks van mening zijn, dat wij daarin tekort zijn geschoten, wilt u dan alstublieft contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?

Heeft u een vraag aan de onderzoekers?
Of wilt u meer vertellen over uw eigen ervaringen?  Mail uw vraag of ervaring vóór 6 mei 2020 16.00 uur. Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen tijdens de uitzending op donderdag 7 mei. U kunt tussen 19.30 -20.00 uur bellen naar Bollenstreek Omroep 071-3614858.

Over de sprekers:
Ruurd Kok studeerde prehistorie en archeologie in Leiden. Hij heeft zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van archeologisch onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2019 is hij werkzaam als archeologiedocent bij Saxion Hogeschool in Deventer. Daarnaast schrijft hij als freelance-journalist en werkt hij aan een publicatie over oorlogsmonumenten en herdenkingscultuur in Nederland. Eind april verschijnt zijn boek 'Bang voor mooi weer' over oorlogssporen in en om Leiden.

Koen Marijt studeerde geschiedenis en werkt bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Daarnaast heeft hij zijn eigen bedrijf: Koen van Toen. Hij geeft historische lezingen, verzorgt stadswandelingen in Leiden en dorpswandelingen in Noordwijk, verricht historisch onderzoek én gaat als gids mee naar de slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Samenwerking met BplusC
Op 7 mei stond een lezingenavond ingepland bij BplusC. Dit programma is omgezet naar een talkshow ivm de coronamaatregelen. Lees meer over 75 jaar vrijheid programma bij BplusC op de website.

 *bericht is aangepast op 21 april.

kaart