Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Erfgoed en de coronacrisis

De huidige coronacrisis raakt de hele samenleving. Ook de erfgoedsector ondervindt de gevolgen, van ondernemers tot eigenaren van monumenten. Zo is een aantal monumenten mede afhankelijk van de inkomsten uit publiek. Landelijk worden diverse middelen ingezet om de gevolgen voor de erfgoedsector (van archeologie tot gebouwd erfgoed) in beeld te brengen en soms ook maatregelen te nemen. Op deze pagina zetten wij de informatie op een rij.

Op deze pagina vindt u informatie over de leenfaciliteit die het Restauratiefonds aanbiedt aan eigenaren van opengestelde rijksmonumenten, die zijn getroffen door de uitbraak van COVID-19.

Vanaf 1 juni mogen monumenten naar verwachting weer bezoekers ontvangen, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen. De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Erfgoedplatform van Kunsten’92 hebben hiervoor een Protocol Monumenten opgesteld.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzamelt alle recente info over het coronavirus in relatie tot erfgoed, waaronder laatste nieuwsberichten.

Het corona protocol voor de bouw opgesteld door de Rijksoverheid met tips en de do’s en don’ts.

Federatie Grote Monumentengemeenten (waaronder Leiden) stuurt brief aan Minister.

De minister stelt 300 miljoen beschikbaar voor de culturele sector - lees meer hierover de website van de rijksoverheid.

Het kabinet breidt de ondersteuning voor bedrijven en zzp’ers in de cultuursector uit. Ook Monumentenzorg is toegevoegd.

De brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer van 27 maart 2020, met daarin ook enkele maatregelen voor eigenaren van rijksmonumenten.

Informatie voor ondernemers in Leiden staat op de website van de gemeente Leiden.  

Voor de brede cultuursector is de website Leids Cement interessant.

De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Erfgoedplatform van Kunsten’92 inventariseren de financiele gevolgen van de corona crisis tot 1 juni 2020. Hier vindt u meer informatie over deze online enquete.

Laatste update: 30 juni 2020

kaart