Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Open Monumentendagen 2022

Ieder jaar is het weer een verrassing welke monumenten hun deuren openen. Op zaterdag 10 en zondag 11 september bent u welkom in 34 prachtige, duurzame panden in Leiden. Het programma staat online. Vanaf maandag 5 september kan gereserveerd worden voor sommige panden. Deze zijn zo kwetsbaar en bijzonder dat reserveren vooraf nodig is. 

update 1 september

Vrijdag 9 september Lezing en gesprek over duurzaamheid
Aan de vooravond van de Open Monumentendagen op vrijdag 9 september nodigt de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) u uit voor een lezing en gesprek over duurzaamheid in historische panden. In de steeds warmer wordende zomers klinkt de vraag hoe een woning het best gekoeld kan worden, steeds vaker. Tijdens deze avond hoort u meer over verduurzamen van monumenten. Experts, waaronder Vera kuijpers van Erfgoed Leiden, gaan met elkaar en met de zaal in gesprek. 

Locatie: Rijksmuseum voor Oudheiden

Tijd: 20.00 uur
Toegang: gratis

Zaterdag 10 en zondag 11 september Open Monumentendagen Leiden
Het thema is Duurzaam duurt het langst. Hoe duurzaam waren monumenten vroeger, hoe duurzaam zijn ze nu?  Ontdek het tijdens uw bezoek aan het Stadhuis of tijdens de wandelroute. Natuurlijk staan er veel meer voorbeelden op het programma.

Stadhuis
Na intensieve verbouwing en restauratie is het stadhuis van Leiden weer open. Het resultaat is een indrukwekkende ontmoetingsplek in een monumentaal en duurzaam gebouw. In het weekend zijn er lezingen van de architecten, rondleidingen en activiteiten voor kinderen. De beneden etage en binnentuin is zonder reservering toegankelijk. Ook kunt u hier het programmaboekje ophalen.

Wandelroute Re-use & Recycle!
Circulair slopen en bouwen is heel actueel, maar hergebruik van bouwmateriaal was tot ver in de 19e eeuw heel gewoon. Dat had vooral een praktische reden: veel materiaal was schaars en dus kostbaar. Vrijkomend bouwmateriaal werd opnieuw toegepast of verkocht voor hergebruik. Sinds de 20e eeuw zien we een andere trend: onderdelen van gesloopte gebouwen worden gered wegens hun historische of artistieke waarde en op een passende plek herplaatst ook in Leiden.

En door alle eeuwen heen geldt dat oude gebouwen worden hergebruikt door ze een nieuwe bestemming te geven. Tijdens deze wandeling zien we voorbeelden van hergebruikt bouwmateriaal, van onderdelen van gebouwen die ergens anders vandaan komen, en van gebouwen die ingrijpend van bestemming zijn veranderd. De wandeling is samengesteld door Edwin Orsel, bouwhistoricus bij Erfgoed Leiden en Omstreken. De wandeling staat in het programmaboekje van de Open Monumenten Dagen.

Verkrijgbaar op verschillende uitgifte punten en vanaf 2 september op de Boisotkade en op het stadhuis tijdens de OMD.

 

kaart