Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Staatssecretaris Gunay Uslu op werkbezoek bij Erfgoed Leiden

De staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, heeft kennisgemaakt met de archiefsector. Op uitnodiging van Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) bracht zij een werkbezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken, waar zij een inkijkje kreeg in de breedte en de meerwaarde van archieven. Diverse vertegenwoordigers van de archiefsector gaven de staatssecretaris een toelichting op belangrijke thema’s die spelen binnen de archiefsector.

Ellen van der Waerden, voorzitter KVAN, verzorgde een korte introductie over de archiefsector en relevantie en veelzijdigheid van het vak. Maar ook over de waarden die de sector vertegenwoordigt en behartigt binnen zowel de erfgoed- als informatieketen.

Breedte en meerwaarde archieven
Directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, Ariela Netiv, informeerde de staatsecretaris aan de hand van praktijkvoorbeelden. Aan de orde kwamen het fysieke beheer van historische stukken, het digitaliseren van archieven en de meerwaarde van particuliere archieven. Zo geven de brieven van Leidse lakenhandelaar Daniel van Eijs inzicht in het actuele thema slavenhandel. Ook mooie toepassingen van archiefmateriaal, zoals de VR reconstructie van het geboortehuis van Rembrandt en het theaterstuk 'de affaire Nanna', gebaseerd op de politiearchieven uit de Tweede Wereldoorlog, stonden op de agenda. Daarnaast vertelde Ariela Netiv over het belang van enthousiaste en betrokken vrijwilligers, zonder hen zijn digitaliseringsklussen niet te klaren.

 
Cor de Graaf, archivaris bij Erfgoed Leiden toont staatssecretaris Uslu een Leids koorboek uit de 15de eeuw.

Belangrijke actuele thema’s archiefsector
Tijdens het werkbezoek lichtten een aantal archiefprofessionals ook drie belangrijke inhoudelijke thema’s toe, die momenteel binnen de archiefsector spelen:
1. Kwaliteit en professionaliteit; wat is daarvoor nodig en hoe borgen we dat als sector
2. Digitaal archiefbeheer in relatie tot inspectie & toezicht op overheidsinformatie
3. De wettelijke kaders van het informatie- en archiefbeheer.

 Voorzitter van KVAN, Ellen van Waerden en medewerkers van archieven uit Utrecht, Amsterdam Waterland en Leiden in gesprek met staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media (ministerie van OCW)

Reconstructie verleden mogelijk maken | Over KVAN
KVAN verenigt professionals en instellingen in de archiefsector. Samen behartigen zij de belangen van het Nederlandse archiefwezen, stimuleren en ondersteunen ze samenwerking in de sector en bevorderen ze de deskundigheid van archiefprofessionals. Archieven zijn belangrijk zodat iedereen toegang kan krijgen tot informatie om een reconstructie van het verleden mogelijk te maken, nu en in de toekomst. Meer informatie staat op www.kvan.nl

Meer ontdekken in het verleden I Over Erfgoed Leiden en Omstreken
Voor de gemeente Leiden en de regio is Erfgoed Leiden en Omstreken een organisatie voor advies en informatie over historische panden en archeologie, het beheren van archieven én het toegankelijk maken van collecties. Hier werken erfgoedprofessionals samen met en voor gemeenten, gemeenschappen, vakgenoten, vrijwilligers en publiek. Zodat iedereen meer kan ontdekken in ons verleden.

kaart