Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Subsidie toegekend voor digitaliseren collectie Ramazzotti

De collectie Ramazzotti bestaat uit documenten gedateerd uit 1572-1574. Ze betreffen het beleg van Leiden en zijn in 1957 gekocht door het Leids archief. Het gaat om belangrijke, maar nog relatief onbekende bronnen omtrent het Leids Beleg. Daarom wil Erfgoed Leiden en Omstreken de stukken voor een breed publiek toegankelijk maken. Dit is nu mogelijk dankzij de toegekende subsidie.

Hoe het begon
In 1956 ontving de Leidse gemeentearchivaris Annie Versprille een brief van de Italiaanse antiquair Jean Ramazzotti. In die brief bood hij een aantal documenten te koop aan. Ze dateerden uit 1572-1574 en betroffen het beleg van Leiden. Ramazzotti had ze gekocht in Spanje. Hij verbleef daar tijdens de Spaanse burgeroorlog. Na veel vijven en zessen kwamen de documenten in 1957 terecht in het Leids archief. Aangekocht voor 350 gulden.

De collectie
We kennen de documenten nu onder de naam ‘collectie Ramazzotti’. Deze zijn als volgt omschreven: betreft merendeels van het secretarie-archief afgedwaalde stukken betreffende het beleg van Leiden. Deze collectie is wellicht gebruikt door Jan Jansz. Orlers bij de samenstelling van zijn stadsbeschrijving in 1641. Vermoedelijke had hij deze stukken geërfd van zijn oom Jan van Hout.

De inventaris van de collectie Ramazzotti is te vinden onder deze link.

Toegankelijk maken voor breed publiek
Erfgoed Leiden en Omstreken wil de 54 inventarisnummers van deze collectie graag voor een breed publiek toegankelijk maken. Dankzij de subsidie van het Theo Schelhaasfonds, toegekend door de Historische Vereniging Oud Leiden, is dit nu mogelijk. Het project behelst onder andere het digitaliseren van de stukken en het plaatsen van de scans op onze website. Ook worden de stukken getranscribeerd en samen met een korte toelichting en een web-artikel op onze website geplaatst. Vanwege de digitoegankelijkheid zullen deze voorleesbaar zijn.

We hopen de stukken online te publiceren in september van dit jaar: het jaar waarin Leiden 450 jaar Leidens Ontzet viert.

Via onze website en social media kanalen houden we je op de hoogte van de voortgang en het eindresultaat van het ontsluiten van deze interessante collectie.

kaart