Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Mini-expositie: Oorlogsjaren in buurdorpen

De mini-expositie in onze hal op de Boisotkade is komende maanden gewijd aan het Herdenkingsboek 1940-1945. De oorlogsjaren in de drie buurdorpen Sassenheim, Warmond en Voorhout.

‘Je zou zo zeggen dat over de oorlogsjaren 1940-1945 zo zoetjes aan alles wel is verteld. Niets is minder waar. Nog steeds duiken er nieuwe feiten en verhalen op die het waard zijn om opgeschreven en gelezen te worden. Halverwege de jaren negentig schreef ik al diverse boeken over het oorlogsverleden van dorpen in de Bollenstreek, mij echter toen reeds realiserend dat in de nabije toekomst nog veel meer boven water zou komen. Daarom ben ik doorgegaan met het vergaren van bijzonderheden over de oorlog 1940-1945 in de regio waar ik ben opgegroeid. Die staan nu opgetekend in dit herdenkingsboek ter gelegenheid van het feit dat inmiddels 70 jaar geleden de bevrijding werd gevierd.

De inhoud spitst zich toe op de drie buurtdorpen: Sassenheim, Warmond en Voorhout, sinds 2002 de gemeente Teylingen. Voor dit herdenkingsboek heb ik de nodige aanvullende bronnen kunnen raadplegen, zoals het archief van Erfgoed Leiden, waarin sinds een aantal jaren ook de oorlogsdossiers van de gemeenten Warmond, Sassenheim en Voorhout zijn opgeslagen.’

Het boek staat in onze blibliotheek en kunt u lezen in de onze studiezaal.

Herdenkingsboek 1940-1945

De oorlogsjaren in de drie buurdorpen Sassenheim, Warmond en Voorhout.

Geschreven door Herman van Amsterdam en verschenen half april 2015.

Duitse militairen in café De Bonte Koe te Voorhout

kaart