Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Archeologiestudenten leren in de Cronesteijnse polder

Circa 60 Nederlandse en internationale studenten uit Nederland beginnen elk jaar in Leiden aan de studie Archeologie. In hun eerste studiejaar maken ze kennis met de beginselen van het archeologisch onderzoek. En waar beter kan je dat leren dan in Leiden zelf! Vanaf 9 mei lopen er daarom wekelijks 20 studenten in de Cronesteijnse polder rond. Hier geeft de universiteit het eerstejaars boorpracticum. Met behulp van grondboringen leren de studenten de bodemopbouw te beschrijven en interessante archeologische resten op te sporen.

Docent Frank Stevens heeft hoge verwachtingen van het veldwerk, want het is niet alleen leerzaam voor de studenten, ook de archeologen van de universiteit Leiden en van Erfgoed Leiden en Omstreken hebben interesse in wat hier gevonden wordt. Diep begraven in de bodem van de polder ligt mogelijk een strandwal. Strandwallen zijn vanaf 5000 v. Chr. ontstaan uit zandbanken langs de Nederlandse kust. Daarna werden strandwallen door hun hoge en droge ligging in het natte kustgebied ideale vestigingsplaatsen voor de vroegere bewoners van deze regio.


Als het inderdaad een strandwal is, dan is deze Leidse strandwal één van de oudste in Nederland zijn en kan bewoond zijn geweest vanaf de Nieuw Steentijd tot en met de Bronstijd (ca. 5000-1000 v. Chr.).
De mogelijke strandwal is al eens eerder aangetroffen toen in 2010 booronderzoek werd gedaan in het zuidoostelijke hoekje van de polder. Nu gaan de studenten van de universiteit Leiden deze strandwal, die afgedekt is met meer dan een meter veen en klei, verder in kaart brengen. En wie weet vinden ze er wel resten uit het verre verleden op en kunnen we de bewoningsgeschiedenis van Leiden verder in de tijd terug volgen dan we tot nu toe konden.

Meer informatie over de resultaten van het onderzoek vindt u binnenkort op:
www.universiteitleiden.nl/archeologie

kaart