Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Manuscript kaart Zoeterwoude uit 1629 op de kaart van nu

De collectie van stichting Oud Zoeterwoude is uitgebreid met een unieke manuscriptkaart uit 1629. De kaart  is getekend door de beroemde landmeter Jan Pietersz Dou. Het  toont een boerderij met landerijen van  ene Claes Claesz van Leeuwen. De archivarissen van Erfgoed Leiden hebben de kaart bestudeerd en hebben de manuscript kaart geplot op de hedendaagse plattegrond van Zoeterwoude-dorp.  Daarvoor is de kaart gedraaid, het noorden ligt aan de onderkant van de kaart.

De Stichting Oud Zoeterwoude en de Historische Vereniging Oud Leiden hebben er voor gezorgd het originele exemplaar van de bijna 400 jaar oude manuscriptkaart – aangetast door de tijd – veilig bewaard blijft bij Erfgoed Leiden en Omstreken. In Oudheidkamer Suetanborgh in Zoeterwoude aan het Suetanpad is de replica te zien.

De kaart is aangekocht op een veiling. Donderdag 29 september is een replica door Gerard van der Hoeven, voorzitter Oud Zoeterwoude, voor het eerst getoond tijdens de donateursbijeenkomst van Oud Zoeterwoude. Daarbij waren de heren Ton de Gans, wethouder van Zoeterwoude en Cor de Graaf van Erfgoed Leiden en Omstreken als speciale gasten aanwezig. Dat tweetal heeft zich ingespannen dat Oud Zoeterwoude in bezit kon komen van de kaart.

kaart