Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Masterclass Papier restauratie

Twaalf papier restauratoren waren vorige week te gast in het restauratie atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder leiding van twee gespecialiseerde papierrestauratoren uit de VS verdiepten zij zich in de “Removal of pressure sensitive tapes and tape stains’. Een opleiding van 5 dagen over  het veilig verwijderen van zelfklevend  plakband en plakbandresten. Plakband blijkt namelijk veel schade aan te richten op historische waardevolle archiefstukken en is verre van ideaal voor restauratie en conservering van deze artefacten. De cursus werd georganiseerd door de vakvereniging voor conservering en restauratie, Restauratoren Nederland (RN).

De cursus werd gegeven door de experts Elissa O’Loughlin, voormalig senior papier restaurator in het Walters Art Museum in Baltimore en Linda Stiber Morenus, restaurator in de Library of Congress in Washington en o.a. betrokken bij de restauratie van de Dode Zee rollen. Tijdens de cursus gaven zij les in materiaalkennis van plakband, het herkennen van verschillende typen plakband en het chemisch verval van plakband. Het geleerde werd door de cursisten tijdens de cursus meteen in de praktijk gebracht. Deze kennis maakt het mogelijk voor de restauratoren om prioriteiten te stellen tijdens conservering en restauratie van beschadigde objecten.

‘Na de introductie van plakband in het begin van de 20ste eeuw is het zelfklevende band veel gebruikt in musea en archieven op waardevolle artefacten. Plakband werd wereldwijd gezien als een kant-en-klaar middel voor de zorg en onderhoud van historisch waardevolle stukken. Plakband veroorzaakt echter veel schade op objecten van organisch materiaal door de fysische en chemische veranderingen die plaatsvinden als het plakband veroudert.’, aldus Edith Greuter, boek- en papierrestaurator bij Erfgoed Leiden en lid van de vakvereniging Restauratoren Nederland.  Het verwijderen van gedegradeerd plakband van papier is een veel voorkomende behandeling uitgevoerd in restauratieateliers. Tegenwoordig groeit het besef dat het vermijden van zelfklevende producten beter is.  Dit levert uiteindelijk minder plakband problemen op in de toekomst en minder conserveringskosten voor archieven en andere collectie beherende instellingen.


 foto's Jan Lagas


Restauratoren Nederland, vereniging voor conservering en restauratie, behartigt de belangen van de beroepsgroep werkzaam in het beheer en behoud van het materieel cultureel erfgoed. De vereniging heeft als doel de kwaliteit en deskundigheid van haar leden te bevorderen.

kaart