Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Vive le Geus! op vrijdag 12 oktober

Een concert over de Tachtigjarige oorlog. BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken halen de geuzen opnieuw Leiden in met Vive le Geus! Een bloedstollende voorstelling over 80 jaar opstand, over chaos en onderlinge verdeeldheid, intrige en wreedheid, maar vooral over de kracht van muziek in tijden van oorlog. Met historicus Hans Goedkoop als verteller.

In de voorstelling bezingt Camerata Trajectina het wel en wee van de geuzen: de slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, Leidens ontzet, Van Oldenbarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De Tachtigjarige oorlog, de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land.

De geuzenliederen brengen de politieke overtuigingen, en de gevoelens van de mensen die er bij waren heel dichtbij. Muziek als nieuwsbron én als propagandamiddel. Wie kon je vertrouwen? Waren de geuzen terroristen of bevrijders? Stond je buurman aan jouw kant? Was er wel een kant? En welke kant zouden wij zelf nu kiezen? Bekijk alvast de trailer.

BplusC en Erfgoed Leiden
Oktober is Maand van de Geschiedenis met als thema Opstand. De 80-jarige oorlog speelt hierin een hoofdrol. Met het Leidens ontzet in gedachten was het voor Erfgoed Leiden en BplusC aanleiding om de voorstelling Vive le Geus! naar Leiden te halen. Een unieke kans om de geschiedenis met geuzenliederen te horen en een hedendaagse toelichting en uitleg te krijgen door Hans Goedkoop.

Meer 80 Jaar Oorlog
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) begon. Het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd, zoals een tentoonstelling in het Rijksmuseum en de zevendelige televisieserie 80 Jaar Oorlog. Ook daarin overziet Hans Goedkoop, met deskundigen, het slagveld. Kijk voor meer informatie op www.80jaaroorlog.nl.

Voorstelling Vive le Geus!
Datum: vrijdag 12 oktober
Tijd: 20.15 uur. Zaal open om 19.30 uur
Locatie: BplusC Het Leidse Volkshuis (Theaterzaal), Apothekersdijk 33, Leiden
Entree: € 12,50, t/m 18 jaar: € 7,50.

Kaartverkoop vanaf maandag 10 september in bibliotheek Nieuwstraat 4, Leiden

Bezetting:
Verteller: Hans Goedkoop
Sopraan: Hieke Meppelink
Tenor: Nico van der Meel
Blokfluiten: Saskia Coolen
Viola da Gamba: Cassandra Luckhardt
Luit en Citer: Arjen Verhage


Hans Goedkoop
Hans Goedkoop is een Nederlands historicus. Hij is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO. Goedkoop was initiatiefnemer en presentator van de dertiendelige televisieserie De Gouden Eeuw, die van december 2012 tot maart 2013 bij de NTR/VPRO werd uitgezonden.

Camerata Trajectina
Nederlandse muziek. Eigenheid. Tel daarbij een levendige, ontspannen presentatie en een gedegen, zelfs wetenschappelijke voorbereiding, en je hebt Camerata Trajectina. Muzikaliteit, inventiviteit en humor strijden om voorrang. Speels omgaan met ons muzikale erfgoed is het devies. Met een focus op de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Al meer dan veertig jaar.

Foto: Hans Goedkoop: Babet Hogervorst

kaart