Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#36: Oorlogsveteranen huwelijksgetuigen strijdmakker

De vondst van deze week is er één uit ons archief; een bijzondere huwelijksakte.
Op 30 januari 1823 trouwden Johannes Mittertrainer en Helena Kreemers voor de burgerlijke stand van Leiden. Uit de akte blijkt dat alle getuigen van Johannes inclusief hijzelf, invalide oorlogsveteranen waren. Kameraden dus in goede en slechte tijden.

Johannes werd in 1791 in Maagdenburg, Pruisen geboren als zoon van Jacob Mittertrainer en Catharina Laitner. In 1806 diende Johannes op jonge leeftijd als militair. Dit blijkt uit een verklaring uit 1822 van mededienders Johannes Overlits, Pieter Oostinga, Jan Lesser, Jan Hendrik Kogel, Willem Mutzeler, Johannes Westdorf en Hendrik Veekmans. In of na 1814 bevond hij zich in vreemde krijgsdienst.

Alle getuigen bij dit huwelijk waren dienstmakkers: Pieter Latesteijn, Johannes van den Bosch, Jan Lesser en Hendrik Veekmans. Opvallend is dat zij allemaal invalide waren en in het Invalidenhuis aan de Middelweg in woonden.


Helaas is de originele akte verloren gegaan in de Stadhuisbrand van 1929. Dit is een kopie.

Leiden werd in 1816 door koning Willem I aangewezen tot plaats waar genoemd Invalidenhuis zou worden ingericht. Het was bestemd voor militairen, die in de strijd tegen Napoleon gewond en invalide geraakt waren. De gemeente Leiden stelde het oude, voormalige armenhuis aan de Middelweg ter beschikking. In 1913 verhuisde het Invalidenhuis naar de Hoge Rijndijk 23 B, waar het niet lang als zodanig in gebruik geweest is. In 1935 werd het Koninklijk Militair Invalidenhuis gesloten en vertrokken de 27 overgebleven verpleegden naar Bronbeek bij Arnhem.


Militair Invalidenhuis aan de Middelweg in Leiden. Deze litho uit 1850 is van H.L. van Hoogstraten (ELO, PV12479).

Uit de geboorteakte  van zijn zoon Johan Jacob van 28 juni 1822 blijkt dat Johannes Mittertrainer ook invalide was en in het Invalidenhuis woonde. Mogelijk is hij tijdens de slag bij Waterloo in 1815 gewond geraakt, want hij was toen in vreemde krijgsdienst.

Johannes Mittertrainer stierf in Leiden op 12 mei 1862. Hij was toen 71 jaar.


Andre van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart