Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#44: Lustrumaffiche VVSL

In de Affichecollectie van Erfgoed Leiden en Omstreken werd onlangs een affiche opgenomen van het 5de lustrum van de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden, de VVSL.

Als officiële oprichtingsdatum heeft de VVSL 27 januari 1900. Het 25-jarig bestaan werd in 1925 uitbundig gevierd en de VVSL Almanak van 1926 doet verslag van de feestelijkheden die, zoals ook het affiche meedeelt, drie dagen in beslag namen. Leden en oud-leden bezochten recepties, toneel-, dans- en muziekvoorstellingen en deden zich tegoed aan feestelijke lunches, diners en soupers.

Een speciaal voor de gelegenheid ontworpen affiche mocht uiteraard niet ontbreken. Geheel in de kenmerkende stijl van de 20-er jaren ontwierp een van de VVSL-leden, Lily Eversdijk Smulders, het affiche dat deze keer de Vondst van de Week is.


Studente en VVSL-lid

Lily Eversdijk Smulders werd in 1903 geboren in Nederlands-Indië. Hoewel ze van jongs af aan een grote voorliefde had voor tekenen en schilderen, moest ze van haar ouders een rechtenstudie volgen in Leiden. Ze kwam in Leiden aan in 1922 en studeerde af in 1925. Ze werd lid van de VVSL en in de verenigingsalmanakken is te volgen waar ze in haar studietijd op kamers woonde. In haar afstudeerjaar maakte ze deel uit van de Almanakcommissie van de vereniging. In dit lustrumjaar nam zij dus ook het lustrumaffiche voor haar rekening. De afbeelding laat een studente zien, met studieboek onder de arm. Achter haar de gekruiste sleutels uit het wapen van de stad Leiden en de uil als symbool van de wijsheid die de studentes door hun studie (hopen te) verkrijgen.


Portrettiste en wereldreizigster

Eversdijk Smulders werkte als een van de eerste vrouwelijke juristen 10 jaar als griffier in haar geboorteland, maar koos na haar scheiding toch voor haar grote passie, het tekenen. Daarbij liet ze zich leiden door haar belangstelling voor verre en vreemde volkeren en culturen. Na tekenlessen in Nederlands-Indië begon zij in 1936 te reizen en in tekeningen vast te leggen wat zij zag. Portretten waren haar specialiteit. Haar reizen werden door de Tweede Wereldoorlog onderbroken, maar gingen daarna onverminderd verder. Na schilderlessen tijdens de oorlog in Den Haag maakte zij ook grote aantallen geschilderde portretten.


Exposities

Haar werk bleef niet onopgemerkt en was te zien op veel tentoonstellingen over de hele wereld. Een hoogtepunt was een overzichtstentoonstelling van haar portretten in 1990, in het Museon in Den Haag. Lily Eversdijk Smulders kampte toen helaas al met een sterk afgenomen gezichtsvermogen, waardoor zij het reizen en schilderen noodgedwongen moest laten. Zij overleed in 1994 in Amsterdam.

In Leiden was haar werk na haar dood nog te zien in het Museum voor Volkenkunde in 2009, waar portretten van Inuït werden getoond in het kader van de tentoonstelling ‘Als het ijs smelt’.
Het Sieboldhuis organiseerde in 2013 ‘Lily in Japan’. Deze presentatie toonde 15 portretten, reisverslagen en foto’s van haar reis door Japan in 1937 en liep parallel aan een expositie over de Japan-reizen van schrijver Louis Couperus in hetzelfde museum.

De tekeningenverzameling van Lily Eversdijk Smulders, bestaande uit meer dan 1000 portretten, wordt na haar overlijden beheerd en gedocumenteerd door de Stichting Lily in Amersfoort.


Renée Claesen, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.











kaart