Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#47: “De vermakelyke Leidsche buiten-cingels”

Van 13 tot en met 20 november is het de Week van het oude boek, georganiseerd door de Bond van handelaren in Oude Boek (BOB).
Een oud boek uit de bibliotheekcollectie van Erfgoed Leiden mag deze week dan ook zeker niet ontbreken.

In onze collectie bevindt zich een prachtig geillustreerd perkamenten boekje uit 1734 met de titel
'' De vermakelyke Leidsche buiten-cingels, aangenaame dorpen en landstreken, rondom die Stad gelegen, (…) met kopere platen verciert.'

 


De singels van oudsher gewaardeerd

In de voorrede van deze 18e eeuwse uitgave valt te lezen:

“niemand, dat ik weet, heeft nog ooit zyn werk gemaakt, om in ’t byzonder eene Beschryvinge van haare zeer Schone en vermakelyke Buiten-cingels te doen, die nochtans niet weinig tot cieraat en aangenaamheit van die Stad verstrekken…”

en

“men denke niet dat men hier een enkel droog verhaal en beschryvinge dier Cingels vinden zal zondermeer…”

en dat is niets te veel gezegd, want dit boekje is een heel persoonlijk en lezenswaardig verslag van de verteller, die met zijn vriend in de vroege avonduren langs alle singels in Leiden en ook daarbuiten in de regio wandelt. Het is opgesmukt met allerlei leuke wetenswaardigheden en anecdotes, die het verhaal extra aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld de gravures van de 8 stadspoorten die Leiden ooit rijk was. Van al deze poorten zijn alleen de Morspoort en de Zijlpoort nog behouden gebleven.

Eén van de verdwenen poorten is de Koepoort, die toegang bood aan de Koepoortsgracht, de huidige Doezastraat.



Erfgoed Leiden en Omstreken langs een ‘vermakelyke buiten-cingel’

Ruim anderhalve eeuw na het verschijnen van dit boekje verrees in 1893 langs de Witte Singel het eerste gebouwde archiefgebouw van Nederland. Vlakbij de verdwenen Koepoort en langs een ‘vermakelyke buiten-cingel’. Tegenwoordig Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) na de fusie tussen het Regionaal Archief en de afdeling Monumenten en Archeologie.



Singelpark

De vermakelyke Leidsche singels vormen sinds 1659 één van de grootste stadsverdedigingswerken, waarvan de structuur nog intact is in Europa.
Oude thematiek kan ook tegenwoordig weer heel actueel zijn. Een link met het Leidse Singelpark, is snel gelegd. In de 21e eeuw wil Leiden graag een Singelpromenade. Een zes kilometer lang doorgaand wandel/fiets/skatepad door het groen aan de binnenkant van de singels, dat voor iedereen goed toegankelijk is. Want ook nu heerst het gevoel “dat Leiden zulke Cingels heeft, die egaal de gantsche Stad rond byna overal even mooi zyn” meer dan ooit tevoren.


Ingrid Pot, bibliothecaris Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart