Erfgoed Leiden en omstreken

Info

VVDW#53: Een Hongaar in Leiden in 1637

Het project van Vele Handen, waarbij  het Oud-Notarieel Archief van Leiden door vrijwilligers beter toegankelijke gemaakt wordt, levert soms bijzondere vondsten op.

Collega Michiel van Halem ontdekte een notariële akte van 2 juli 1637 waarin een Leidse Hongaar genoemd wordt. Zijn naam is Johannes Wasarhelius, geboortich uijt Hongarien ende jegenwoordich residerende binnen der voorseide stadt. Hij verscheen voor notaris Claes Claesz. Moij om een schuldbekentis af te leggen. Wasarhelius verklaarde van Pieter de Ruijsscher de Jonge 70 rijksdaalders (175 guldens) schuldig te zijn wegens geleverde lakens en zijdewaren.

foto: ELO

Wat deed deze Hongaar in Leiden? In de studiezaal staat het Album Studiosorum van de Leidse universiteit. Hierin wordt Johannes Wasarhelius (genoemd als Johannes Wasareli Ungarus) tweemaal genoemd. Hij studeerde in de jaren 1634 en 1636 theologie in Leiden. Hij was in 1634 24 jaar oud. Hij is dus in 1610 in Hongarije geboren.

Een zoektocht op internet leverde op dat hij in 1638 in illustri Groningae & Omlandiae Academia het artikel Disputatio theologica de S. Coena publiceerde. Mogelijk was dit zijn afstudeerscriptie.

Wasarhelius was niet de enige Hongaar in Leiden in de zeventiende eeuw. Dankzij de digitale stamboom van Erfgoed Leiden en Omstreken treffen we Andreas Commarinos uit de plaats Commare in Hongarije aan. Hij ging op 29 oktober 1666 in ondertrouw met Leonora Blasius. Commarinos was kandidaat theologie. Kennelijk was de Leidse theologische faculteit in trek bij de Hongaren. Dat is niet vreemd als men beseft dat Calvijn ook aanhangers in Hongarije had.


André van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart