Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW 15: Een stamboom tot 1470

In de bibliotheek van Erfgoed Leiden en Omstreken bevindt zich onder nummer 5640 een handschrift van Jan van Hout met als titel: “Notelen getrocken uyt den stucken angaende Jacob Jansz. de Haes, uytlandige”.

Dit stuk is in 1601 opgesteld omdat er problemen waren bij de verdeling van de nalatenschap van genoemde De Haes. Het stuk bevat een stamboom welke teruggaat tot ongeveer 1470.

Jacob Jansz. de Haes, die ook wel Hollander genoemd werd, was in 1554 door het Vrije van Brugge (een baljuwschap van de dorpen rond Brugge) veroordeeld wegens landloperij. Een jaar later werd hij opnieuw veroordeeld omdat hij zijn straf (verbanning) overtreden had. Hij werd verbannen naar de galeien om aldaar zijn leven lang te dienen en te roeien. Het vermoeden bestaat dat hij veroordeeld werd wegens het prediken van de nieuwe leer onder de Vlaamse bevolking.

Zijn bezittingen dreigden onder de Leidse weeskamer te vallen, maar zijn familieleden wilde daarvoor een stokje steken. Zij wilden de erfenis verdelen omdat men van mening was dat hij wel dood zou zijn. Daarentegen hadden getuigen verklaard dat hij nog leefde. Er werd daarom besloten een zoekactie te starten, maar helaas zonder resultaat. Jan van Hout, stadssecretaris, stelde voor de erfenis pas 100 jaar na de geboorte van genoemde Jacob Jansz. de Haes te verdelen. Het was van belang een stamboom op te stellen om daarmee de erfgenamen in beeld te brengen.  

 

Vermeldenswaardig is dat ondergetekende rechtstreeks van deze familie afstamt. Genoemd wordt Reijer, zoon van Dirc de Haes en Trijntgen Olofsdr.. Deze Reijer kreeg een dochter Trijntgen, die in 1645 in Leiden met Huijg Huijgensz. van Noort trouwde. Deze Huijg Huijgensz. is mijn stamvader.

 

André van Noort, Erfgoed Leiden en Omstreken (foto's Jan Lagas, ELO)

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

kaart