Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW 20: Wonder dokter of kwakzalver het haasje?

De heer Abraham Johannes  de Haas is geboren te voorschoten in 1835 heeft als beroep schoenen-laarzenmaker en profileert zich tot kruidkundige via een kruidenboek dat hij heeft gekregen. 

Hij woonde aan de Haagweg 180 in zijn villa/ praktijk Habis Perkara  wat (de zaak is afgelopen) betekend,  te Zoeterwoude, en is later verhuisd naar Noordwijk aan zee rond 1914. Hij overleed in 1917. Omdat hij onbevoegd was zijn praktijken door te voeren werd er een  proces  tegen hem aangespannen. Na zijn dood in 1917 ging zijn stief dochter door met het uitoefenen van dit beroep. Zij kreeg ook een boete.

Leidsche Courant 3-2-1911 pagina 3

Abraham Johannes was heel geliefd in Leiden en ook heel erg bekend hij was ook een beetje “helderziend” Hier een artikel over hem die ik in het archief van Erfgoed leiden heb gevonden.

Hierin wordt verteld hoe de ontmoeting was tussen de wonderdokter en de reporters die onder valse voorwendselen bij hem op zieken bezoek komen. Ze beschrijven de ruimte en de sfeer op een hele leuke manier. Ze zijn ook een beetje bang voor de dokter, dat hij erachter komt dat ze niet ziek zijn, dus krijgen ze toch wel buikpijn van de zenuwen. De dokter vroeg geen geld voor zijn diensten aan zijn patiënten, maar als waardering kreeg hij dan toch wat ze konden missen….. Hij heeft veel mensen geholpen waar andere collega’s faalden, maar hij had het soms ook mis…. En zijn mensen overleden.

Leidsche Dagblad 16-12-1899 pagina 2

Er was zelfs een stoomtram halte tussen het noordeinde en de Vink speciaal voor het huis van de wonder dokter geplaatst. De tram stopte daar alleen tijdens spreekuren.

Anja Gremli, receptioniste bij Erfgoed Leiden en Omstreken

Over Vondst van de week (#VVDW)

Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte. Bekijk ook andere archiefvondsten, bodemschatten én bouwgeheimen via 'Erfgoed in Kaart'.

 

kaart