Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW 24: De waarbrief van de Leidse organist en componist Cornelis Florisz. Schuijt

Tijdens een onderzoek in de waarboeken van Leiden stuitte ik op de naam van de bekende Leidse componist en organist Cornelis Florisz. Schuijt.

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat hij stierf. Ter gelegenheid van dit feit is in de entree van Erfgoed Leiden en Omstreken een kleine expositie ingericht. Deze is tot en met 31 augustus aan de Boisotkade 2A van maandag tot en met vrijdag van 9.30 – 17.00 uur te zien.

Schuijt werd in 1557 in Leiden geboren. Zijn vader was Floris Schuijt, organist van de Pieterskerk en de Hooglandse Kerk in Leiden. Na een studiereis in Italië gemaakt te hebben, werd Cornelis in 1593 naast zijn vader in de twee genoemde kerken als organist aangesteld. Daarnaast had hij allerlei muzikale taken in stedelijke dienst te vervullen zoals het spelen op maaltijden met allerlei hoogwaardigheidsbekleders.

In hetzelfde jaar trouwde Schuijt op 7 augustus voor schepenen van Leiden met Cecilia Pietersdr. Uijtgeest. Zij gingen wonen in een huisje in het Faliede Begijnhof (Begijnhof nr. 19). Schuijt stierf daar op 9 juni 1616. Op 12 juni werd hij in de Pieterskerk begraven.

Van Cornelis Schuijt zijn vier bundels met composities overgeleverd. Zijn werk is zuiver renaissancistisch en is minder modern als dat van zijn beroemde tijdgenoot Jan Pietersz. Sweelinck uit Amsterdam. Dat wil niet zeggen dat Schuijt minder belangrijk is. Hij zou meer waardering moeten krijgen.

Waarbrief van de verkoop van een huis en erf aan de Breestraat door Cornelis Florisz. Schuijt, organist, aan Claes Claesz. van Leeuwen, schrijnwerker, op 1 mei 1595 (ORA, inv. nr.  67AA, folio 334).

De akte in het waarboek betreft de verkoop van een huis en erf aan de Breestraat door Schuijt aan Claes Claesz. van Leeuwen, schrijnwerker, op 1 mei 1595. Het wordt als volgt beschreven: "Een huys ende erve staende ende gelegen binnen deser stede in de Nobelstraet aen de Brede Straete belent ende belegen hebbende aen d’een zijde Pieter Joostenszoon in ’t Jopenvat ende aen d’ander zijde Jan Janszoon van Baersdorp met sijn poorte ende gange daer onder gaende streckende voor van de Brede Straet tot achter aen de huysinge van Tommas Adriaenszoon warmoesman."

Dit huis was eigendom van Schuijts vrouw Cecilia Pietersdr. Zij had het geërfd van haar grootvader Quirijn Claesz.. Schuijt verkocht het huis voor een bedrag van 2.275 gulden. Dat was toen veel geld. Met behulp van de kaart van Salomon Davidsz. van Dulmanhorst uit 1588 (zie hiervoor het Straetbouc in SAII, inv. nr. 5153) en met genoemde belendingen is te achterhalen waar dit huis precies stond. Op deze kaart staan de namen van de eigenaren. In genoemd huis staat de naam van Ceeltgen, dat uiteraard afgeleid is van Cecilia Pietersdr.. Tegenwoordig staat op deze plek de elektronicawinkel Overgaauw (Breestraat 148).

Kaart uit het Straetbouc van Van Dulmanhorst betreffende de Breestraat uit 1588 (SAII, inv. nr. 5153).

 

André van Noort, archivist Erfgoed Leiden en Omstreken

kaart