Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Het Hohner-Trio; een muzikaal gezin?

Drie muzikanten poseren op een foto uit onze prentverzameling:  het ‘Hohner – Trio’, voorgekomen uit het in 1938 opgerichte Leidsch Accordeon Gezelschap “Hohner”. De foto dateert waarschijnlijk uit 1945, het jaar waarin het Hohner-Trio een aantal keren optrad. Het lijkt te gaan om een gezin, maar de personen op de foto zijn nog niet geïdentificeerd. Wie kan Erfgoed Leiden hiervoor aanwijzingen geven?

Een zoektocht in de historische kranten op de website van Erfgoed Leiden leverde meer gegevens op over de optredens van het trio en daarmee over de invulling van feestavonden in de jaren 40.

Het Hohner-trio, glasnegatief uit 1945, collectie Erfgoed Leiden en Omstreken

Propaganda-avond
Het Leidsch Accordeon Gezelschap “Hohner” organiseerde op 2 april 1940 in de Stadsgehoorzaal een 'propaganda-avond'. Dit woord heeft tegenwoordig ook een andere betekenis. De ca. 500 aanwezigen werden verwelkomd met “pittige” muziek van de Hohner-band. Na een openingswoord van voorzitter P. Blankensteyn trad het Hohner-orkest o.l.v. H. van der Velden op. Het cabaretgezelschap “Kokkie” luisterde de avond op en de heren H. van der Velden en B. Neuteboom demonstreerden een nieuwe knop-accordeon en een nieuw pianoklavier-accordeon. Is een van de genoemde heren misschien de man op de foto? Ook woonde het publiek optredens bij van een duo en een trio. (LD 3 april 1940 p. 7 en 3 december 1941 p. 1).

 Leidsch Dagblad, 3 april 1940 p. 7

Hohner-Trio
Door dit optreden is het goed mogelijk dat die avond het Hohner-Trio is ontstaan. Een bericht in De Burcht van 7 juli 1945 (pag. 2) vermeldt dat dit trio een dag eerder had opgetreden in de foyer van de Stadsgehoorzaal, tijdens een feestavond voor de officieren, onderofficieren en manschappen der 3de Compagnie B.S..

Mexicaansche Boys
Het Hohner-Trio heeft waarschijnlijk maar kort bestaan. Hun laatst bekende optreden vond plaats tijdens een feestavond van het Landbouwjubileumfonds in café ’t Raedthuys te Leiden. Deze avond werd ook opgeluisterd door sneltekenaar en goochelaar de heer Clemens, de humorist John Kelly en de “Leidsche” Mexicaansche Boys “met hun vroolijke liedjes”. Het feest duurde tot circa vier uur ’s nachts met “pittige dansmuziek” van de heer Der Kinderen. (De Burcht, 17 november 1945, p. 3)

 De Burcht, 17 november 1945, p. 3

Mondharmonicafabriekje
De naam Hohner is afgeleid van het bekende accordeon- en mondharmonicamerk Hohner. Op 26 juli 1857 richtte Matthias Hohner (1833 – 1902) in Trossingen (Duitsland) een mondharmonicafabriekje op. Rond 1866 begon hij met de export van mondharmonica’s naar de Verenigde Staten. Vanaf dat moment werd de VS een belangrijk afzetgebied. Het bedrijf had in de eerste helft van de twintigste eeuw het meeste succes; in 1938 werkten er bijna vijfduizend mensen. Overigens speelt de man links op de foto op een klavier-accordeon van het merk Moreschi. Het meisje bespeelt wel een Hohner.

De foto van het Hohner-Trio zal in 1945 gemaakt zijn. Maar wie zijn deze personen? Wellicht herkent u deze mensen. Laat het ons weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.

Jan Lagas en André van Noort

kaart