Erfgoed Leiden en omstreken

Info

#VVDW: Hulp gezocht voor kleurrijk affiche

Erfgoed Leiden kocht onlangs een kleurrijk affiche aan uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het brengt de ‘wasdienst’ voor dekens van de Leidse dekenfabriek Zaalberg onder de aandacht. Om het affiche te kunnen tonen op de website moet de rechthebbende worden achterhaald. Helpt u ons daarmee?

 Affiche voor het wassen van dekens bij de firma Zaalberg, jaren 30 20ste eeuw. Collectie ELO: Archief Fa. J.C. Zaalberg/N.V. Koninklijke Nederlandse Fabriek van Wollen Dekens, inv.nr. 468A

Het affiche maakt reclame voor het laten wassen van wollen dekens door dekenfabriek J.C. Zaalberg. Dit bedrijf was tot 1964 gevestigd aan de Vestestraat. Het wassen van dekens was onderdeel van het normale productieproces, maar ook particulieren konden hun dekens laten wassen.

Kwaliteit
Zaalbergs dekenwasserij stond bekend om de uitstekende kwaliteit die het leverde. Advertenties in kranten en tijdschriften, en dus ook affiches wezen huisvrouwen op de mogelijkheid het zware werk uit te besteden. Zij konden hun dekens afgeven bij gewone wasserijen of bij filialen van Vroom & Dreesmann. Dit fleurige affiche doet alles wat een affiche moet doen: in de openbare ruimte door een aansprekend beeld de aandacht vestigen op een product, een bedrijf, instelling of gebeurtenis. Een duidelijke tekst ondersteunt het beeld.

 Reclame van H.H. de Klerk & Zn. voor het wassen van dekens bij de firma Zaalberg, jaren 30 20ste eeuw. Collectie ELO: Archief Fa. J.C. Zaalberg/N.V. Koninklijke Nederlandsche Fabriek van wollen Dekens, inv.nr. 468A.

Rechthebbende
Erfgoed Leiden wil het fleurige exemplaar graag tonen op haar website. Om dat te kunnen doen, moet de rechthebbende worden achterhaald. Het affiche geeft echter geen aanwijzing over de identiteit van de ontwerper. Soms kan deze via de opdrachtgever worden achterhaald. Het is echter niet duidelijk of de firma Zaalberg zelf, of een tussenhandelaar dit affiche liet maken.

Hulp
Daarom vragen wij u om hulp; weet u wie dit affiche heeft ontworpen? Of weet u iets over de opdrachtgever? Was dit een wasserijbedrijf of toch de firma Zaalberg zelf? Met die informatie kunt u ons helpen de rechthebbende te vinden. Erfgoed Leiden kan die persoon of instelling dan toestemming vragen om het affiche permanent te tonen op de website in de affichecollectie. U kunt uw informatie mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Affichecollectie
De collectie affiches van Erfgoed Leiden omvat ca. 8.500 exemplaren.  De hele verzameling is inmiddels gedigitaliseerd. Van de meeste affiches zijn alleen beschrijvingen via de website te raadplegen, omdat de rechthebbenden niet bekend zijn. Er wordt hard gewerkt aan het zoeken naar en vervolgens benaderen van hen. 

Auteursrecht
De ontwerper van een affiche heeft doorgaans het auteursrecht op zijn ontwerp. Tot 70 jaar na zijn of haar overlijden liggen deze rechten nog bij de erfgenamen. Zonder toestemming van de rechthebbende(n)  mag Erfgoed Leiden geen afbeelding tonen van het affiche en het anderszins beschikbaar stellen op haar website. Het medium ‘affiche’ bestaat pas sinds omstreeks 1870, dus de affichecollectie is een verzameling met overwegend jong materiaal waarvan de ontwerpers vaak nog in leven zijn óf minder dan 70 jaar geleden zijn overleden.

Vondst van de Week
Vondst van de week (#VVDW) is een rubriek van de erfgoedexperts van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij doen daarin verslag van opmerkelijke vondsten en ervaringen. Via deze site, twitter en facebook houden zij u op de hoogte.


Renée Claesen
Beheerder Affichecollectie Erfgoed Leiden en Omstreken

kaart