Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Overdragen

Tijdens het overdragen van een archief of collectie aan ons houden wij ons aan strenge eisen. Dit doen wij om de archiefbewaarplaats te beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf die onze stukken kunnen beschadigen. In dit proces vragen wij ook om de medewerking van de schenker of bruiklener.

 

Voorbereidingen

Aan de schenker of bruiklener wordt gevraagd om de aangeboden archiefstukken zoveel mogelijk in goede en geordende staat te brengen. Dit houdt in dat stukken worden gesorteerd (op onderwerp en/of datum), ontdaan worden van overtollige materiaal (nietjes, paperclips, plastic, elastiekjes, dubbele stukken, etc.) en dat er een lijst met beschrijvingen van de overgedragen stukken aanwezig is. Eventueel verstrekken wij zuurvrije omslagen en archiefdozen en zorgen wij voor begeleiding van de voorbereidingen van het archief.

Particuliere archieven van grotere omvang worden voor de overdracht naar de archiefbewaarplaats van Leiden op locatie gecontroleerd op aanwezigheid van schimmels, ongedierte (insecten), vuil en verpakking. In geval van besmetting moet het archief worden bestraald en/of schoongemaakt. Ook wordt gekeken naar de materiële staat van de archiefbescheiden.

In de Handleiding aanleveren particulier analoog archief vindt u stapsgewijs wat wij van u verlangen voor een goede overdracht. 

In de Handleiding aanleveren particulier digitaal archief leest u hoe u uw digitale archief kunt aanleveren.

 
Na de overdracht

Na de overdracht worden de archieven door ons geïnventariseerd. Het moment van inventarisatie wordt bepaald door de directeur of onze medewerkers  Ook wordt bekeken in hoeverre stukken voor restauratie in aanmerking komen. Als er stukken zijn die niet voor blijvende bewaring in aanmerking komen, dan worden deze, volgens de overeengekomen afspraak, aan de schenker of bruiklener geretourneerd of vernietigd.

Daarnaast kunnen schenkers of bruikleners van particuliere archieven bepalen welke archiefstukken voor een bepaalde tijd niet voor openbaarheid in aanmerking komen.

 
Contact

Voor het aanbieden van uw archief of collectie en het krijgen van advies over de voorbereidingen/bewerking ervan, kunt u een afspraak maken met Erfgoed Leiden en Omstreken, tel.: 071-5165355 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

kaart